Upphettad bil läcker kemikalier

Som uppföljning till inlägget Din guide till att köpa en bilbarnstol fri från giftiga kemikalier, vill jag prata lite om miljön där bilbarnstolen kommer att befinna sig – dvs i bilen.

Köp begagnat

Instrumentbrädan, klädseln och andra detaljer i interiören består av olika syntetiska och behandlade material som kan läcka oönskade kemikalier. I synnerhet nya bilar anses kunna läcka extra mycket varför jag rekommenderar att man inte köper en ny bil under graviditeten eller under barnets första år. Du har säkert själv upplevt att det kan lukta ganska starkt i en nyproducerad bil.

Om du som läser detta precis har köpt en ny bil eller om din familj kommer att behöva köpa just en ny bil framöver så får man förhålla sig till det och inte bli uppstressad. Tänk på att ni sannolikt inte spenderar så mycket tid i bilen och när ni gör det, se till att ha igång luftkonditioneringen så att kupéluften känns fräsch och löpande byts ut.

Om du däremot behöver skaffa en bil och att köpa begagnat är ett alternativ så tänker jag att det vore optimalt om bilen är åtminstone ett par år gammal. Jag baserar inte det på fakta, utan min hypotes är att det inte läcker lika mycket från interiören när det har gått några år.

Jag hoppas såklart att nya bilar i framtiden kommer att innehålla allt bättre material och att biltillverkarna ska bli mer medvetna om hälsoperspektivet kring materialval för interiören, vilka ämnen de använder för att behandla och impregnera klädseln etc.

Vädra ur bilen

Förutom att köpa begagnat så är mitt nästa tips kopplat till alla bilar oavsett årgång.

Det kommer alltid att föreligga en risk att det läcker kemikalier från en bils interiör när den har blivit upphettad. Precis som inom en del andra områden så kan plastmaterialen i kupén läcka vid upphettning.

Om det visar sig att du har parkerat bilen på ett soligt ställe och du märker att det är riktigt varmt i kupén när du öppnar upp bildörren, så är mitt tips att du öppnar upp dörrar på båda sidor och kanske även bakluckan för att vädrar ur lite innan du sätter dig i bilen. Oavsett temperatur utanför så kommer du därigenom, om inte kyla ner bilen, så i alla fall släppa ut den eventuellt förorenade luft som har uppstått på grund av värmen.

Och när du sätter dig i bilen så sätt direkt på luftkonditioneringen i ett högt läge för att få in fräsch, nedkyld luft i kupén.

Rekonda giftfritt

Ett sista, tredje tips är att om du lämnar in din bil till verkstaden för rengöring/uppfräschning – så kallad rekonditionering eller rekond – så fråga specifikt vilka medel de har tänkt att använda till rengöringen i kupén. Be dem att avstå från alla eventuella starkare rengöringsmedel. Kanske att du kan ta med egna miljövänliga och giftminimerade rengöringsmedel om det visar sig att firman du vänder dig till inte har tänkt så mycket på val av rengöringsmedel.

Det är bättre att ställa frågor och be om en anpassad lösning än att avstå helt från rekond av den anledningen. Det är ofta svårt att rengöra och dammsuga de svåråtkomliga utrymmena. Då blir det effektivt gjort med en verkstad som exempelvis använder tryckluft för att komma åt den mest svåråtkomliga smutsen. Men undvik som sagt att du får tillbaka bilen fylld av nybilsdoft – dvs doften av allehanda kemikalier.

Så om du vill begränsa förekomsten av giftiga kemikalier i bilen, tänk på följande…

  1. Köp begagnat
  2. Vädra ur bilen om kupén har blivit upphettad
  3. Rengör kupén med giftfria/giftminimerade rengöringsmedel

Tipsen är särskilt viktiga för gravida och små barn, eftersom dessa personer är mest utsatta vid exponering för potentiellt skadliga kemikalier.

Image: Daniel Oines