ogräs giftfri bekämpning giftiga kemikalier rensa ogräs

I dessa härliga trädgårdstider är det många som tampas med ogräs i olika former. Även om det kan vara lockande med quick fixes direkt från butikshyllan innehållande påvisat eller potentiellt giftiga kemikalier som kan ha en negativ inverkan på människa och/eller miljö, så råder jag dig att utforska de giftfria metoder som finns för att bekämpa ogräs såsom mossa, maskrosor etc.

Bra att komma ihåg är att det inte bara är syntetiska ämnen som kan vara skadliga utan även naturliga. Ett exempel är ättika — ett populärt sätt att ta död på ogräs. Tillvägagångssättet är att syran i ättikan löser upp växten. Men bl.a. Råd&Rön lyfter fram problem med ättikan:

“Den dödar alla växter och bör därför inte användas i gräsmattan utan på ställen utan andra växter, som grusgångar och plattläggningar.”

“Ättikan försurar jorden, vilket inte är bra för maskar och mikroorganismer. Syran kan eventuellt laka ur marken när den löser upp mineraler.”

Det finns väldigt många olika tips på hur man kan ta bort ogräs och här är några av dem som jag gillar bäst:

1. Mekanisk bekämpning
Ta bort ogräset med ett redskap och avlägsna då om möjligt rötterna i sin helhet. Vår gräsmatta har en väldig massa ogräs och jag började idag använda ogräsupptagaren Fiskars XACT. När jag efter en stund fick in den rätta tekniken så fungerar den riktigt bra.

Med andra typer av redskap så har jag upplevt det svårare att dra upp ogräset så att man får med hela roten. Exempelvis maskrosors rötter kan gå riktigt djupt ner. Ett sätt att underlätta arbetet kan vara att vattna området runtomkring eller att vänta tills det har regnat och marken är mjuk.

Det är lite tidskrävande men det är definitivt ett giftfritt sätt att avlägsna ogräs samtidigt som man får en härlig tid för sig själv ute i trädgården. 🙂

2. Termisk bekämpning
Använd kokhett vatten för att ta död på ogräset. Det fungerar så att man kraftigt hettar upp växterna så att cellerna sprängs och växterna vissnar. Även det tuffaste ogräset bör vara dött inom loppet av några dagar.

3. Survival of the fittest
Vid problem med exempelvis mossa så är en vital gräsmatta eller plantering av andra blommor och växter en smart metod för att lösa problemet. Växterna slåss om de tillgångar som finns i marken och de starkaste klarar sig bäst.

Klipp gräsmattan ofta och inte kortare än 4-5 cm. Man kan sedan låta det klippta gräset ligga kvar som gödsel. En tjock och fin gräsmatta som mår bra kan konkurrera ut andra växter och har ofta mindre problem med ogräs.

Lämna gärna en kommentar nedan med dina bästa tips på rensning av ogräs.