vintips vinrecensioner vinbetyg topplistor goda viner

Vinbetyget är en sajt som gör det enklare för dig att välja ut bra viner på Systembolaget genom att skapa topplistor över de, av ledande vinrecensenter, högst betygsatta vinerna. Se även mitt tidigare blogginlägg.

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på för att värna om smakupplevelsen när du dricker vin. Här ger Vinbetyget 5 tips som hjälper dig att sätta vinet i första rum.

Vintips 1 – Skydda ditt goda vin från sur citron
Vin är knappast någon bra törstsläckare till maten utan behöver ett komplement. Några skivor färsk citron i en karaff med isvatten kan både se gott ut och vara gott. Men inte tillsammans med vin. Ditt utvalda och goda vin kommer att smaka sämre: Citronsyran krockar med vinet. Servera istället vanligt, kallt vatten.

Vintips 2 – Mer smak på vinet utan isvatten
Vi lever i en ny istid. Det finns ismaskiner i snart varje kylskåp. Men undvik att servera iskallt vatten till vinet. Det isar i tänderna (ganska logiskt) och din smakuppfattning bedövas av kylan. Ditt goda och utvalda vin smakar bara ljummet i kontrast till det iskalla vattnet. Vanligt kallt vatten är det bästa som törstsläckare i kombination till vinet. Det enkla är ofta det rätta.

Vintips 3 – Inga vindruvor till vinet
Kombinationen ost och vin är ofta en stor smakupplevelse. Men förstör inte föreställningen genom att servera vindruvor samtidigt. Även om vinets råvara är just druvor, kan det bli en smak-krock. Syran och sötman i druvorna är inget lyckligt giftermål med syran i vinet. Ditt goda och utvalda vin kan smaka bittert! Det enkla är det goda, som enbart ost och vin tillsammans. Och glöm gärna den stora ostbrickan. Det räcker utmärkt att bara servera ett par ostar. Lagrade smakrika ostar passar bäst ihop med kraftiga viner, och tvärtom. Som vi ser det har vinet huvudrollen.

Vintips 4 – Se upp med vinägern!

Tänk om du planerat och lagat en middag i timmar. Du har valt ett vin med omsorg: En perfekt kombination mellan mat och vin där båda delarna lyfter varandra. Men någon vill blaska vinäger över salladen. Vinäger och vin passar inte ihop. Två syror som gnisslar mot varandra – och dina tänder. Det hörs ju: Vinäger kommer från franskans vin aigre = surt vin. Om du ska ha en dressing, prova dig fram med olika smaksättningar tillsammans med vinet (charlottenlök brukar fungera som en bra smakbrygga till vinet). Allt för vinet!

Vintips 5  Sommarvärme! Så här lång tid tar det att kyla ner ditt vin
Om du ska kyla ner ditt rosé och vita vin – tänk på att det tar längre tid än man tror. En halvtimme räcker inte långt. Om vinet har rumstemperatur, cirka 20 grader, och det ska ner till 8-10 grader: I ett kylskåp med 4 grader tar det 2 ½ – 3 timmar. Men du har kanske mer bråttom än så? Hur lång tid tar det då att kyla rosévinet i frysen? Från 20 grader ner till svalande och immiga 8 grader tar det runt 40 minuter. Leve sommarvärmen, och svalkan!

För löpande tips och topplistor inklusive de högst betygsatta ekologiska vinerna, gå till Vinbetyget.