Det finns en rad saker som du som förälder kan tänka på för att minska förekomsten av giftiga kemikalier i samband med att du matar ditt barn.

Kemikaliepappans 7 råd för hälsosammare måltider

1. Tvätta händerna
Var noga med handhygienen för såväl dig själv som ditt barn; speciellt från det att barnet börjar vilja äta själv helt eller delvis med händerna. Använd vatten och en skonsam tvål som inte innehåller parabener. Vi använder just nu en tvål av Weleda, men utbudet av giftminimerade eller giftfria tvålar är stort och växande. Det kan absolut vara smidigare med våtservetter, men jag rekommenderar att du endast använder det när du inte har tillgång till vatten, till exempel när du är på utflykt – annars håll dig till tvål och vatten.

2. Köp ekologiskt
Vi försöker köpa ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt. Icke-ekologisk mat kan innehålla giftiga rester av bland annat bekämpningsmedel – vilket är allra vanligast i frukt och grönt. Om du ska prioritera så välj framförallt ekologiska frukter och grönsaker. Bananer är en populär frukt att ge till barn och den icke-ekologiska varianten är hårt besprutad. Nyligen började Coop att kommunicera detta i butik för att själva ta sitt ansvar och främja konsumtionen av ekologiska bananer.

3. Undvik konservburkar
Konservburkar innehåller ofta tyvärr den hormonstörande kemikalien bisfenol A (BPA) och därför är rekommendationen att söka sig till andra förpackningar, exempelvis de gjorda av Tetra Pak/kartong. Glädjande är att det blir allt mer vanligt att det finns andra förpackningsalternativ än konservburkar, men ibland tvingas man göra undantag. Om en viss produkt endast finns som konservburk, lämna en önskan om en annan förpackningstyp till personalen i din lokala mataffär.

4. Välj giftfria köksredskap
När du tillagar maten, så tänk på vilka köksredskap du använder dig av. Det kan innebära att du behöver göra en inventering och byta ut en del saker. Se det som en kul grej och att det kommer att innebära trevliga, fräscha tillskott som främjar inspirationen i köket. 🙂

En rekommendation är att byta ut alla stekspadar och slevar i plast och välja varianter i trä eller rostfritt stål. Plastmaterialet kan läcka gifter, speciellt när det upphettas vid matlagning, och barn ska inte heller få leka med dessa eller stoppa dem i munnen.

Stekpannor i gjutjärn är optimalt, men kruxet kan vara att man kan ha svårt att vänja sig vid att det är så oerhört mycket svårare att laga mat med en gjutjärnspanna utan att maten fastnar i pannan. Det är i alla fall min erfarenhet. Det finns numera också stekpannor som använder en typ av eko-material som utgörs av en keramisk beläggning. Ett exempel är OBH Nordica:s Eco Kitchen vars stekpannor har en keramisk beläggning gjord av naturmaterial, med en avsevärt högre reptålighet respektive värmetålighet än traditionella teflonpannor. Jag vet inte tillräckligt om detta, men vi har köpt några stekpannor i det materialet och det är högst sannolikt långt bättre än teflon. Om du har teflonpannor och inte direkt har möjlighet att byta ut dem så är det viktigaste att tänka på att INTE fortsätta använda pannor vars yta har repats. Då är risken överhängande att gifter läcker ut i maten. Teflonytan kräver att man aldrig använder köksredskap i metall som riskerar att ytan skrapas.

I övrigt vad gäller andra typer av kokkärl och kastruller så är rekommendationen att använda rostfritt stål.

Byt även ut dina skärbrädor i plast och ersätt dem med fina brädor i trä. Det kräver lite skötsel då och då i form av att gnida in en lämplig olja som ger trämaterialet ‘näring’. Ett material som tycks vara i ropet är skärbrädor i bambu, vilket känns som ett fräscht material och som gör brädorna väldigt lätta och behagliga att använda.

5. Undvik förvaring av mat i plastburkar
Du kanske förbereder flera portioner i förväg, som du sedan vill förvara i kylen eller frysen. Tänk då på att inte förvara maten i behållare av plast. Särskilt inte gamla matförpackningar såsom glassförpackningar eller liknande. Det föreligger en överhängande risk att gifter läcker ut från plasten till maten; i synnerhet i samband med eventuell uppvärmning via mikrovågsugn av maten i plastburk. Jag rekommenderar istället att förvara maten i burkar av rostfritt stål. Vi använder några olika varianter av rostfria matlådor, som finns beskrivna här och här. Plasten som används till locken är matgodkänd och är av typen LDPE-plast (BPA-, bly- och ftalatfri), vilket känns tryggt och bra.

Vi har också burkar av märket LunchBots där även locket är i rostfritt stål, men denna typ tenderar att läcka om man lutar burken varför vi främst använder de med lock av plast. Men det finns säkert andra varianter helt i rostfritt stål som också sluter helt tätt.

Vid utflykter och i situationer då vi vill förvara varm mat så använder vi en mattermos från Primus.

6. Välj en nappflaska av giftfritt material
Om du vill undvika risken för att eventuella skadliga ämnen utsöndras från nappflaskor gjorda av plast så kan du istället välja en nappflaska av glas eller metall/rostfritt stål.

Vi använder en nappflaska i glas från Lifefactory. Den är gjord av ett tåligt glas och har dessutom ett skyddande silikonöverdrag som ger bra grepp och skyddar flaskan vid fall. Innehållsmässigt är flaskan fri från BPA, ftalater, PVC och andra gifter. Eftersom den är gjord av glas så är den såklart inte okrossbar, men vår dotter har kastat flaskan i golvet åtskilliga gånger och endast vid ett enda tillfälle under ca ett års tid gick den sönder varpå vi behövde köpa en ny. Den är alltså oerhört tålig.

Om man jämför glas och metall, så är en fördel med metall att den väger mindre och att den är okrossbar. Däremot är en nackdel att man inte kan se hur mycket vätska man har hällt i, vilket kan vara lite besvärligt. Jag kan varmt rekommendera en glasflaska från Lifefactory; den finns i två storleksvarianter och båda två kan komma till bra användning.

7. Välj giftfria tallrikar, muggar och bestick
Istället för att välja produkter i plast som riskerar att läcka skadliga kemikalier, så finns det en flora av härliga tallrikar, muggar och bestick i olika giftfria material.

Jag rekommenderar material såsom glas, porslin, rostfritt stål och massivt trä/bambu. Däremot rekommenderar jag inte produkter i bambufiber eller majsstärkelse efter att det rapporterats om felaktigheter kring produkternas bindemedel. Enligt en studie gjord av den tyska konsumenttidskriften Öko-Test i februari 2016, innehåller testade bambutallrikar och -muggar plasten melamin.

Hoppas att dessa tips inspirerar dig till att agera mer kemikaliesmart. Förutom att du ger ditt barn giftminimerade måltider så kommer det även att kännas kul att addera smarta och fräscha produkter som förgyller vardagsbestyret i köket. 🙂

Har du egna tips att tillägga? Lämna gärna en kommentar nedan.

Jag vill för övrigt påpeka att Kemikaliepappan endast rekommenderar produkter som jag själv har testat och därför kan stå bakom. Det redaktionella innehållets integritet är av högsta betydelse. Sedan kan vi såklart ha olika åsikter om vad som är bra och dåligt, men det går inte att komma ifrån. 🙂