Kemikaliepappan Vi i Villa 8 sätt att minska kemikalierna i ditt hem

Sent omsider vill jag berätta om att Kemikaliepappan blev utnämnd till ‘Månadens blogg’ i oktobernumret 2015 av Vi i Villa, Sveriges mest lästa tidning. Det känns väldigt kul och jag hoppas att många fler därigenom fick upp ögonen för relevansen av att agera medvetet när man tar diverse konsumtions-/köpbeslut.

På Vi i Villas webbsida finns det en längre artikel att läsa: 8 sätt att minska kemikalierna i ditt hem

I artikeln ger jag bland annat följande tips för att giftminimera hemmet:

  1. Tänk på vad du tar in i hemmet. De flesta produkter läcker kemikalier, som i sin tur kan fastna i dammet. Vid varje köpbeslut, fundera därför över vad som är bäst att köpa och ta med in i ditt hem. Det är inte realistiskt att allt man köper är optimalt, men då kan man tänka att varje medvetet köp i alla fall har en positiv inverkan på helheten.
  2. Se till att ha bra ventilation. Vädra ofta och spendera mycket tid utomhus med barnen. (Kommentar: Förutom att vädra så är det bra att kolla så att ventilationssystemet i huset fungerar bra. Vi har mekanisk ventilation via en frånluftsvärmepump och då är rekommendationen att rengöra kanalerna ca vart 4-5:e år samt att kolla av frånluftsflödena. Om du har partikel- och/eller kolfilter i friskluftsventilerna så behöver du regelbundet byta ut dessa enligt ett visst intervall. Om du bor i lägenhet så kan det vara bra att kolla med föreningen/fastighetsskötaren vad för typ av ventilationssystem som används och kolla vad för typ av ventilation du har i lägenheten – var kommer luften in och var går den ut? Är friskluftsventilerna öppna? etc)
  3. Lita på näsan. Ofta när man köper nya produkter kan de ha en stark doft i början, det är kemikalier som läcker. Har du till exempel köpt en ny bäddmadrass som luktar, vädra den gärna utomhus eller lufta i ett annat rum tills doften har avtagit.
  4. Rengör rätt. Se till att din dammsugare har ett HEPA-filter, som hindrar att även de minsta partiklarna försvinner ut igen via dammsugarens utsug.
  5. Köp växter som är giftabsorberande. Fredskallan anses vara Rolls-Roycen bland luftrenande krukväxter. (Kommentar: Om man har små barn eller husdjur så är det viktigt att prata med personalen i blomsterhandeln för att kolla så att man inte köper krukväxter som kan vara giftiga. Jag har läst att fredskallan kan vara irriterande för vissa, men i vårt fall så har vi testat att ha ett antal fredskallor i huset och det tycks fungera bra. Det är individuellt hur känslig man är för olika ämnen.)
  6. När saker behöver bytas ut – gör det medvetet och prioritera det som kan få störst effekt. Har du ett äldre golv av PVC så kan det läcka hormonstörande ftalater och bör bytas.
  7. Ha inte elektronik i sovrummet. Det läcker flamskyddsmedel och andra ämnen som man helst vill undvika. Se till att luften i sovrummet är så hälsosam som möjligt.
  8. Planera dina renoveringar. Under en renovering, när många nya produkter packas upp, kan mycket ohälsosamma kemikalier läcka. Försök gärna se till att familjen kan bo någon annanstans under åtminstone någon vecka eller två.