eko ekologisk mat ekomat icke-ekologisk giftfri mat bekämpningsmedel

Det är svårt att komma ifrån att det finns en ekonomisk aspekt när det gäller att börja handla fler ekologiska matvaror. Men organisationer såsom KRAV har visat på att man kan handla enbart ekologiskt utan att det ska behöva kosta (nämnvärt) mer än icke-ekologisk mat.

Det kräver dock inledningsvis en del inlärning för att komma till den punkten. Så upplever jag det i alla fall och om jag ser på vår mathandling så blir slutnotan högre med ekologiskt men så följer vi inte heller alla råd som ges nedan.

Här listar jag 9 tips för hur du kan äta ekologiskt på en budget.

  1. Var flexibel – Anpassa mathandlingen efter vad som det är rabatt på. Var öppen för att testa nya saker och att tänka om när det gäller recept om du hittar bra erbjudanden i butik. Exempelvis har Coop gått ut med att man kommer att erbjuda Veckans Eko. Varje vecka sänks priserna med 20-50 % på utvalda ekologiska varor.
  2. Handla efter säsong – De matvaror som är i säsong tenderar att både vara billigare och smaka bättre.
  3. Skippa olika typer av portionsförpackningar – Det blir mer ekonomiskt att handla exempelvis en hel kyckling som du sedan själv delar upp till olika maträtter.
  4. Addera prisvärda ingredienser – Identifiera de ingredienser som adderar rikligt med näring och som samtidigt kan möjliggöra kostnadseffektiva rätter, såsom exempelvis bönor.
  5. Handla större bulkförpackningar – Om du har bra med plats i skafferiet hemma så köp lite större, mer prisvärda förpackningar för de varor som har lite längre hållbarhet. I framtiden kommer vi säkert att få se fler butiksalternativ där man kan ta med sig en egen burk för att fylla på av en viss vara.
  6. Använd det du köper – Välj mångsidiga ingredienser som du kan använda i flera olika recept och som du vet att din familj tycker om att äta.
  7. Handla direkt från producenten – Besök bondens marknad och/eller identifiera bönder lokalt som du kan besöka och köpa direkt ifrån.
  8. Gör storkok – Planera matlagningen så att du kan laga en större mängd av olika rätter och frysa in det som blir över. Använd med fördel matburkar i rostfritt stål eller glas.
  9. Utöka andelen ekologiskt kontinuerligt – Addera gradvis alltfler ekologiska varor i en takt som passar din familjs ekonomi och agera därefter konsekvent. Genom att kontinuerligt göra små förändringar så ökar chansen att dessa nya vanor blir mer långsiktigt varaktiga.

De flesta av dessa tips känns ganska självklara, men effekten kan bli extra stor om man försöker att tänka på dessa möjligheter tillsammans.

Har du fler tips utöver dessa? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Källa: Healthy Child Healthy World  / Bild: Jessica Spengler