Buy Me Once

En brittisk tjej har startat sajten Buy Me Once som lyfter fram produkter som håller över tid. Kvaliteten ska vara hög och antingen ska det gå att reparera produkten alternativt att företaget erbjuder livstidsgaranti.

Dessa frågor ställs för att kvalificera vilka produkter som ska finnas med på sajten:

Will it last longer than other similar products?

Is the manufacturing ethical and, if possible, sustainable?

Can it be fixed easily? Or does it come with a great guarantee?

Does it provide value for money?

Is it lovely?

Sammansättningen produkter som så långt listas på sajten är inte särskilt imponerande, men själva idén är ju fantastisk. Och det är så vi måste tänka när vi agerar som konsumenter. Alldeles för många köp görs kortsiktigt — antingen håller inte produkterna ifråga speciellt länge eller så var avsikten vid köp aldrig att använda produkten under någon längre tid.

När jag tidigare jobbade på en varumärkesbyrå, hade vi exempelvis Iittala som kund. Då skapade vi bland annat konceptet ‘lasting everyday design against throwawayism’ (numera säger Iittala istället: ‘We believe in timeless design that will never be thrown away’). Ett långsiktigt perspektiv där prylar går i arv från en generation till en annan.

Vi behöver i vår konsumtion söka sätt att tydligare ta ställning emot slit-och-släng, emot throwawayism. Jag har i många sammanhang nämnt H&M och IKEA som två svenska exempel som å ena sidan demokratiserar och tillgängliggör bra produkter till de stora massorna, men å andra sidan utgör starka bidragare till slit-och-släng-samhället.

Jag menar inte att man inte ska handla på exempelvis IKEA. Jag är själv där lite då och då och tycker att de har ett fantastiskt utbud inom exempelvis plastfria köksprodukter. Däremot gäller det att gå in på IKEA med ett långsiktigt mindset. Även IKEA-produkter kan utgöra saker att älska och ha med sig under sin livstid. Men en hel del saker finns i bättre kvalitet annorstädes.

Köp hellre färre saker — nya eller begagnade — i hög kvalitet som kan gå i arv i familjen. För vårt eget och jordens välmående, behöver vi omge oss med färre saker som vi älskar mer och som fler människor bortom vår livstid får glädje av.