Kemikaliekollen Annica Nielsen

Det kommer alltfler bra bloggar som sprider kunskap och insikter kring vägen till en giftminimerad vardag – och jag hoppas att det kommer att bli många fler.

En av de fantastiskt bra bloggar som jag läser regelbundet är Kemikaliekollen av Annica Lindberg, som idag gästbloggar på Kemikaliepappan. Hon delar med sig av sina erfarenheter av att giftminimera i hemmet – vad hon är mest nöjd med och vilka områden som hon upplever vara extra problematiska.

=====

Mitt namn är Annica Lindberg och jag skriver på Kemikaliekollen som funnits sedan januari 2013. Jag har kemikaliebantat sedan 3 år tillbaka och kan lugnt påstå att mitt liv ser helt annorlunda ut, mot innan jag blev medveten om miljö- & kemikaliefrågor. Jag har gjort en diger rensning hemma och listar nedan mina tankar om det.

Mina favoritutrensningar

Leksakerna på mina döttrars rum
Min äldsta dotter var endast två år när jag började rensa, vilket var en fördel. Jag var nervös för hur hon skulle reagera, jag fyllde nämligen två (!) hela IKEA-kassar med (plast)leksaker. Efter en månad hade hon fortfarande inte frågat efter någon av dem och jag slogs av insikten att vi som vuxna skapar behovet av materiella saker hos våra barn. Så sedan dess har jag varit restriktiv med vad jag köper och när. Alla leksaker hon har är inte ekologiska, då hon inte längre stoppar saker i munnen, men åtminstone hållbara kvalitetsleksaker och minimalt med plast; en kassa-apparat och en dammsugare. Till min yngsta dotter har jag kunnat vara ännu mer restriktiv och 95 % är ekologiskt.

Matburkarna i plast 
Inte nog med att de är dåliga ur kemikalieperspektiv, de blir snabbt ofräscha. Det blir däremot inte matburkarna i rostfritt eller glas. Jag har färre burkar, de är fräschare och håller längre. Numera är det ett sant nöje att äta rester!

Badrumsskåpet 
Jag har färre men bättre alternativ. Allt strikt ekologiskt. Jag slipper alla obehagliga ingredienser och sparar pengar. Jag har dessutom slutat med parfym och att färga håret men känner mig betydligt fräschare.

Elektroniken på ovanvåningen
Våra sovrum innehåller tre fönsterlampor och två batteridrivna klockor. Tyvärr en liten TV i allmänna rummet, men annars har vi ingen elektronik på ovanvåningen. På nedanvåningen är det lite sämre men ändå en bra nivå, i dagens teknikfixerade samhälle.

Polyester-utrensningen jag just nu genomför 
Kuddfodral, innerkuddar, gardiner, plädar, allt håller jag på att byta ut mot linne, bomull och ull. Ekologiskt är svårt att hitta, men produkterna är åtminstone utan PVC, flamskydd och perflourerande ämnen.

Den allmänna prylbantningen vi just nu är mitt i
Vi har börjat dra ner på antal saker vi ”behöver”. Rensar ut bisfenolstinna DVD-filmer (har dem på ett USB-minne) och CD-skivor (har dem på Spotify). Rensat bland kläderna, inredningssakerna, böckerna o s v. Istället för att äga en massa gör vi aktiviteter ihop, lånar böcker på biblioteket, åker till skogen, lekplatser mm. Och mår bättre, känner oss friare.

Mina problemområden

Alla matförpackningar i plast man släpar hem från matbutiken
Svårt att byta ut. Och när man tror att man gör bättre val, i till exempel papp, får man reda på att de har en tråkig skyddande insida i till exempel Bisfenol. Försöker förvara alla torrvaror samt pålägg i glas istället, har nätpåsar till frukten och väljer bort konserver. Men allt går inte att ersätta tyvärr.

Att man måste vara mästerdetektiv i allt för att produkterna inte är märkta med vilka kemikalier de innehåller 
I de flesta fall väljer jag att gå strikt på ekologiskt för att jag inte orkar sätta mig in varje produkt, hur illa är just den skönhetsprodukten, den dockan eller de värmeljusen?

Sladdar och elektronik!
Förstod för ett tag sedan att sladdar kan vara gjorda av PVC och därmed ha mjukgörare i sig. Men hur rensar man ut sladdar? Och elektronik vill jag inte leva utan. Är glad att Apple kommit längst med kemikaliesaneringen i sina produkter, men får nog bara leva med elektronikproblemet och våttorka och vädra ofta.

Pysselsaker 
Både jag och min dotter tycker det är kul med papperspyssel. Jag syr även mycket i tyg och filt. Men hobbyföretagen verkar ha låg medvetenhet, både när det gäller impregnering av papper och tyg samt material på klistermärken. Många klistermärken stinker plast och är troligen gjorda av PVC, även de från de dyra hobbybutikerna. Vi har sakerna i ett separat rum och försöker välja saker som inte luktar. Men erkänner att det är en outforskad djungel.

Plast 
Finns överallt, omöjlig att bli av med. Leksaker, gosedjur, matförpackningar, kläder, påsar, tejp, pyssel, färg och möbler för att nämna några. Plast kan heta polyester, skumgummi, PVC, akryl, nylon, bakelit och vinyl m fl. Blir man någonsin av med plasten?

Annica Lindberg, Kemikaliekollen