Far och dotter föräldraskap

På Kemikaliepappan kan du läsa om allt möjligt som rör ett medvetet och hälsosamt föräldraskap, som direkt och indirekt innebär en begränsning av giftiga kemikalier i vår vardag.

Ibland kan den stora mängden ny information kännas överväldigande. Jag vill försöka förenkla så att inte varje person behöver lägga tid på att ta reda på precis samma saker.

Och mitt råd är att inte ta på sig för mycket på en gång så att man riskerar att känna sig otillräcklig och frustrerad. Satsa istället på att löpande göra små förändringar i rätt riktning. Det skrev jag om i inlägget 156 små förändringar för en mer hälsosam vardag.

Om du gör några små förändringar i veckan så kommer ditt hem och ditt liv i stort att se väldigt annorlunda ut efter bara ett år. För de flesta byts initial frustration mot glädje och inspiration kring att omgärda sig alltmer med sådant som varken skadar människan eller miljön.

Förutom att det såklart finns ett reellt och allvarligt problem med att människan bombarderas med skadliga kemikalier så får vi inte glömma bort kroppens inneboende styrka att ta hand om och bryta ner en giftiga ämnen. Och vi har möjligheten att med olika medel stärka kroppen ytterligare genom att exempelvis ge den god sömn och att låta den översköljas av känslor av kärlek och lycka.

Genom att vara helt närvarande och bejaka tiden tillsammans med våra barn så stärker vi såväl vårt eget som våra barns inre. Att – trots det på många sätt absurda samhället vi lever i – förmå att fokusera på den vardagliga livsglädjen är fundamentalt och något som vi alla bör sträva efter.

Jag tror för övrigt också mycket på musikens styrka och vad den kan uträtta för oss när vi översköljs av de euforiska känslor som följer av rytmer och ord som tilltalar oss lite extra.

Det må låta lite flummigt men jag tror på att livsglädje sprungen ur såväl föräldraskapet som musiken har möjlighet att stärka oss mot skadliga ämnen som kroppen utsätts för. Så att göra medvetna, giftminimerande val men samtidigt vara stressad och må väldigt dåligt kan riskera att bli ett nollsummespel eller värre. Stress vet vi kan vara mycket skadligt.

Se därför möjligheterna med att minimera giftiga kemikalier i vardagen samtidigt som du också bejakar livet i stort och smått.

Idag blev jag väldigt glad över att jobba till den här covern av Gardiner Sisters från North Carolina i USA. En mash-up av låtarna ‘Home’ och ‘Dirty Paws’. Se videon nedan – visst är låten fin? 🙂 Notera förresten bakgrunden – jag har bott i den Amerikanska Södern och älskar den karaktäristiska grönskan.

Berätta gärna i kommentarsfältet om en låt eller artist som gör dig extra upprymd just nu.

Bild: Rodrigo Amorim