barnsäng spjälsäng massiv trä spånskiva formaldehyd giftfri

Enligt den amerikanska organisationen Healthy Child Healthy World, så kan luften i ett (i USA) nyligen inrett barnrum innehålla över 300 giftiga kemikalier.

Vi som föräldrar tar många aktiva steg till att tänka på våra bebisars och barns säkerhet genom att skaffa en bilbarnstol, barnstol med säkerhetsrem, skydd till eluttag, stängsel till trappor, solkräm, solglasögon etc. Däremot kan det vara lätt att glömma av eller inte känna till sådant som är mer osynligt för oss. Såsom det här att det finns en del oönskade kemikalier som barnen omges av och riskerar att få i sig på olika sätt.

Nedan listar jag råd som Healthy Child Healthy World lyfter fram som viktiga när det gäller inredning av barnrummet/barnkammaren. I slutet av inlägget kan du hitta en bra infografik som sammanfattar råden på engelska.

Spjälsäng / barnsäng

Problem // Formaldehyd – känt som bland annat cancerframkallande – används ofta i limmet i olika typer av spånskivor, MDF-plattor och andra typer av pressade träskivor.
Lösning // Välj en trästomme av massivt trä eller en begagnad säng där formaldehyden har haft möjlighet att dunsta under en period (det finns sannolikt fortfarande kvar lite som fortsätter att dunsta, men en generell tumregel är att nyinköpta varor tenderar att dunsta/läcka allra mest ämnen i början när de är nya)

Sängmadrass

Problem // Madrasser i syntetiska material riskerar att släppa ut potentiellt skadliga kemikalier – framförallt när sängen och madrassen är ny men även under dess livslängd. Det finns också en problematik med olika ämnen som kan ha tillsatts, såsom flamskyddsmedel, antibakteriella ämnen, vattenavstötande ämnen etc.
Lösning // Sök efter ett miljömärkt alternativ och allra helst en helt icke-syntetisk madrass av ekologiska material. Läs gärna även inlägget Giftfritt sovrum – Din guide till att köpa en ekologisk och giftfri madrass.

Målarfärg

Problem // Konventionell målarfärg kan läcka giftiga flyktiga organiska föreningar i upp till 3 år eller längre (på engelska kallas de VOC, Volatile Organic Compounds). Kemikalieinspektionen säger följande om VOCs: “Det är alla organiska föreningar som har en kokpunkt som är 250 ̊C eller lägre vid normalt tryck. En organisk förening är ett ämne som innehåller kol och ett eller flera väte, syre, svavel, fosfor, kisel, kväve eller halogen (fluor, klor, brom, jod)”.
Lösning // Måla barnrummet med en giftfri/giftminimerad färg som är miljö- och hälsovänlig, och som baseras på naturliga ingredienser. Exempel på den typen av färger är enligt Ekobyggportalen:
– Naturhartsfärg (vägg- och takmålning inomhus)
– Kaseinfärg (inomhus, tak och vägg)
– Kalkkasein (inomhus, tak och vägg)
– Linoljefärger (för snickerier som dörrar och fönster, möbler, fasader och andra träytor)
– Limfärg (en färgtyp som man enkelt och billigt blandar själv. Inomhus för tak och vägg)
– Emulsionsfärg (väggmålning inomhus)
– Äggoljetempera (snickerier, väggmålning, inom- och utomhus m.m)
– Silikatfärg (för såväl inom- som utomhusbruk; Vägg, tak, fasadmålning)
– Slamfärg (den klassiska svenska fasadfärgen för träfasader. Finns även i andra kulörer än rött)
– Kalkfärg (på mineraliskt underlag inom och utomhus)

För ytterligare tips inom områden såsom leksaker, hudvårdsprodukter och produkter till blöjbyte, se infografiken nedan:

barn barnrum barnkammare barnmöbler måla inreda gifter giftiga kemikalier

Bild: Valentina Powers