Hevea Badanka

Jag hade förstått att det fanns problem med de karaktäristiska gula badankorna på grund av giftiga kemikalier i plasten. Det finns dessutom en bok skriven av Katarina Johansson som heter Den onda badankan vilket synliggjorde badankan som ett av de giftiga tingen i vår hemmiljö.

Men jag ville ju så gärna att min dotter skulle kunna ha några leksaker i badkaret. Därför blev jag glad när jag i en leksaksaffär stötte på badankor från Rätt Start som uppgavs vara såväl BPA- som ftalat-fria.

I tron om att jag hade gjort ett bra val, så lekte Alicia med dessa ankor i badet under en period. Det var vid den tiden då hon också sög och bet på leksakerna. Plötsligt fick jag för mig att jag borde kolla upp det här lite närmare och då insåg jag att det ju inte behöver räcka med att det är en BPA- och ftalatfri produkt eftersom ankan trots allt är tillverkad av PVC.

Tidigare verkar det ha varit så att PVC-materialet gjordes mjuk antingen med hjälp av ftalater eller bly. Numera kan man uppnå mjukgörandet utan någon av dessa giftiga substanser. Men enligt Ulrika Dahl, ansvarig för kemikaliefrågor på Naturskyddsföreningen, så är riskbedömningen avseende ftalatsubstitut oklar. Naturskyddsföreningens officiella hållning är att vi ska undvika PVC. Jag känner stor tillit till deras rekommendationer och anser att det är viktigt att vi vidtar försiktighetsprincipen; i synnerhet när det handlar om produkter riktade mot barn.

Mitt råd är att undvika badankor av PVC och det finns faktiskt ett alternativ som är toppen, nämligen Hevea Kawan bit- och badanka i naturgummi. Vi är väldigt nöjda med den.

Materialet är naturgummi och färgerna består av naturliga växtpigment. En sådan här produkt kan anses vara fri från skadliga kemikalier, men det kan vara intressant att vara medveten om att det även förekommer gifter ute i naturen så därför finns det aldrig någon garanti för att ett naturmaterial är helt giftfritt. Men det här är trots allt så långt man kan komma.

En annan fördel med Hevea-ankan är att den, till skillnad från de andra ankor som jag har provat, inte har något hålrum som kan samla smuts eller bakterier.

Hoppas att ditt barn kan få glädje av den goda badankan. 🙂