The Green Hour

Forskningen har under årtionden funnit att naturen kan berika våra liv. Det kan handla om att solljuset lyfter vårt humör och att bakterier som finns i jorden stärker vårt immunförsvar. Tid spenderad i naturen kan ge oss många viktiga fysiska och emotionella hälsofördelar.

Trots den vetskapen, är det många som spenderar en överväldigande majoritet av sin tid inomhus. Med ökad kunskap om kemikalier i inneluften och att den ofta är många gånger sämre än luften ute, så blir det än mer problematiskt att många mestadels håller sig inomhus.

Historiskt så har just barn varit bra på att leka mycket utomhus, men i takt med att tiden framför skärmar ökar så minskar även utetiden hos den yngre generationen.

Nu när jag är förälder så blir jag ofta förvånad över hur folktomt det kan vara i bostadsområden som jag vet är barnrika. Förr kunde man se horder av barn springa runt och leka pantgömme etc, men nu står lekplatserna tomma medan iPadsen jobbar på för fullt där hemma.

I en sådan läsplattevärld blir det allt viktigare för förskolan att se till så att barnen spenderar mycket tid utomhus dagtid. Såvida inte deras egna läsplattesatsningar också börjar nalla på tiden spenderad utomhus.

Organisationen National Wildlife Federation (NWF) lanserade 2007 initiativet ”Grön timme” med syftet att uppmuntra föräldrar till att ge deras barn en timmes lektid utomhus varje dag. En av initiativtagarna skrev boken The Green Hour: A Daily Dose of Nature for Happier, Healthier, Smarter Kids.

För att vi vuxna ska föregå med gott exempel inför våra barn och upptäcka/återupptäcka tjusningen med att vara utomhus minst någon timme per dag, så vill jag lista en rad olika förslag på sådant som kan inspirera dig till att hitta de uteaktiviteter som skulle kunna passa dig bäst.

Skapa utevanor som du älskar
– Drick kaffe och läs ett magasin i trädgården, på innergården eller balkongen
– Ta en daglig morgon- eller kvällspromenad
– Grilla och ät utomhus när vädret tillåter det, och efterfråga utebord på restauranger
– Gå ut på en familjepromenad efter middagen och prata om hur dagen har varit
– Börja plocka svamp, bär etc i skogen och lär dig alltmer om vad som är ätbart ute i naturen

Meningsfull transport
– Ta cykeln till och från jobbet. Få energi av att cykla till jobbet på morgonen; kanske lyssnades på en inspirerande podcast eller musik som ger dig energi. Använd hemfärden till att varva ner och reflektera över dagen som har varit.
– Hitta vackra promenadvägar som kan inspirera med fin grönska och levande djurliv.
– Om du har ett möte i närheten, promenera dit och ge dig iväg i god tid så att du kan gå i ett behagligt tempo och supa in atmosfären runtomkring.

Omfamna trädgårdsarbete
– Vissa finner det meditativt att i lugn och ro spendera en timme med att rensa ogräs i trädgården.
– Efter att du har jobbat i trädgården ett tag, lägg dig i en loungefåtölj och njut av fågelkvittret.
– En stunds vattnande dagligen i trädgården ger dig garanterad utetid.

Träna utomhus
– Följ säsongerna och hitta träningsformer per säsong som är lämpade utomhus; längdåkning på vintern, löpning på våren, inlines och utegym på sommaren etc.
– Hitta en grupp personer som du kan bege dig ut och träna tillsammans med.
– Var närvarade och lek koncentrerat tillsammans med familjen; att springa runt tillsammans med barnen är både bra träning och ger er en fin gemenskap.

Luta dig tillbaka
– Hitta en stillsam plats i skogen där du kan sätta dig ner och dels lyssna på tystnaden, dels fågelkvittret.
– Sätt dig vid en flod eller vid havet och se båtar åka förbi.
– Hitta en vacker utsiktspunkt och var närvarande kring det du ser.
– Lägg dig på en bänk och blicka upp mot stjärnorna på himlen

Flytta inomhusaktiviteter utomhus
– Häng tvätten utomhus och vik sedan kläderna ute
– Sitt utomhus när du går igenom posten och betalar räkningar
– Ring telefonsamtal när du sitter i trädgården eller är ute och promenerar i kvarteret
– Gör din manikyr och pedikyr ute i det fria
– Om ett affärsmöte inte kräver att man tar anteckningar, ta istället ett ’walk-and-talk’-möte så att ni får frisk luft samtidigt som ni är produktiva

Detta är bara några möjliga idéer. Du känner dig själv bäst och kan komma underfund med det som kan få dig att njuta av en grön timme varje dag. Och glöm inte att också involvera barnen så att de tidigt får upp ögonen för det underbara med att spendera tid ute i naturen.

Källa: Experience Life