Naturlig giftfri propplösare

Förutom att jag har ställt om till att köpa giftminimerade/giftfria rengöringsmedel till hemmet så är det också kul att upptäcka hur man kan skapa sina egna rengöringsprodukter.

Ett område som känns extra angeläget att hitta giftfria lösningar till är propplösare, som används till handfat, badkar, dusch etc. Detta eftersom många propplösare är extra starka och kan ge allvarliga frätskador. Kemikalieinspektionen skriver följande:

“Propplösare som innehåller natrium- eller kaliumhydroxid hör till de kemiska produkter som orsakar flest svåra skador i hemmet. Sådana propplösare kallas ibland för kaustiksoda eller lut. De kan snabbt ge allvarliga och bestående frätskador i munnen och matstrupen, i ögonen och på huden. Även små mängder kan leda till svåra skador.

Giftinformationscentralen har tillsammans med Kemikalieinspektionen och Arbetsmiljöverket tagit fram ett informationsblad om riskerna med starkt frätande propplösare. Det innehåller tips för att förebygga stopp i avloppet, alternativ för avloppsrengöring och råd för första hjälpen om olyckan skulle vara framme.”

Mot denna bakgrund blev jag glad över de utmärkta resultaten från en naturlig propplösare som du lätt kan skapa själv. Det du behöver är bikarbonat, vinäger samt hett vatten. Som du ser på bilden ovan så har jag använt vit balsamvinäger eftersom det var det som vi hade hemma. Jag tror att det fungerar bra oavsett vilken vinägersort som du väljer.

Så här gör du:

  1. Häll först bikarbonat-pulver i det avlopp som du vill rensa ur.
  2. Häll därefter över vinäger och du märker hur det börjar spraka därnere. Låt det verka i någon/några minuter beroende på hur mycket det är som behöver lösas upp.
  3. Skölj därefter med rikligt med hett vatten. Optimalt är uppkokat vatten, men jag har främst använt hett vatten från kranen.
  4. Voila! Nu hoppas jag att proppen är upplöst till din belåtenhet.

Hittills har det här fungerat väldigt bra; långt över förväntan. Men det kan säkert vara så att det beror lite på vad det är som orsakar proppen.

Testa gärna själva och rapportera i kommentarsfältet nedan hur väl det fungerar hemma hos er. 🙂