Vete ekologiskt spannmål

Fram tills nyligen har tillgängligheten av ekologiskt bröd i mataffären varit ganska begränsad. Saltå Kvarn har länge haft många bra alternativ, men de större mataffärerna har knappt haft något ekologiskt alls i sitt sortiment.

Därför är det glädjande att framväxten av ekologiskt och KRAV-märkt bröd nu har satts i rullning rejält. Hittills i år har 88 nya KRAV-märkta bröd lanserats, vilket är nästan dubbelt så många som under hela 2014. I dagsläget finns det totalt 340 olika KRAV-märkta bröd.

Vilka är då skillnaderna mellan oekologiskt och KRAV-märkt bröd? Det handlar främst om hur spannmålen odlats.

I KRAV-certifierad produktion odlas spannmålen utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO. För att få bukt med skadeinsekter och ogräs arbetar lantbrukaren istället aktivt med växtföljd och innovativa tekniker, som till exempel tistel-skärare.

Sedan ska spannmålen bli till bröd och även under den processen skiljer sig det KRAV-märkta från det oekologiska brödet. Till exempel tillåts inte färgämnet betakaroten i KRAV-märkt bröd. Det är heller inte tillåtet med mono- och diglycerider av fettsyror, vilket används som förtjocknings- stabiliserings- och emulgeringsmedel i många bröd. Däremot tillåts fruktkärnmjöl och xantangummi.

Här kan du läsa mer om vilka tillsatser som tillåts i KRAV-märkt bröd.

Det bör tilläggas att det allra bästa alternativet är att själv baka sitt bröd. Då har man full kontroll över processen och kan undvika sådant som ses som nödvändigt i de mer storskaliga bakningsprocesserna.

I min familj har vi ambitionen att baka bröd oftare, men vi kommer inte kunna komma ifrån att också vilja handla bröd i butik och då är det toppen att den ekologiska och KRAV-märkta brödvågen är i rullning.

Bild: Matt Lavin