Prolana Lara Plus Giftfri madrass naturlatex naturgummi naturmadrass

När man ska se över och giftminimera i hemmet så anser jag att sovrummet och köket är de viktigaste rummen. Köket eftersom det är där vi tillreder det som vi dricker och äter. Sovrummet eftersom vi spenderar så mycket tid där och att det är under natten som kroppen behöver kunna återhämta sig och ’repareras’.

Det finns en del kunskap om att olika syntetmaterial i sängar och madrasser kan släppa ut kemikalier – framförallt när sängen och madrassen är ny men även under dess livslängd. Följaktligen riskerar man att andas in dessa ämnen under tiden man sover samt kemikalierna sätter sig i dammet som små barn kan få i sig den vägen. Därför ville vi verkligen skaffa en sängmadrass till spjälsängen som är gjord av naturmaterial.

Vi tittade först på olika Svanen-märkta alternativ men jag reagerade på att Svanen tillåter material såsom syntetisk latex och diverse typer av syntetiska skummaterial. Vidare tittade vi även på Rätt Starts madrasser som är certifierade av Öko-tex, men vars kärna består av polyester – dvs syntetmaterialet plast. Det är såklart väldigt bra med miljömärkningar som en garant men inom en del områden så känns det angeläget att gå längre än dessa märkningar. Sängar känns som ett sådant område där såväl Svanen som Öko-tex framstår som otillräckliga.

Vi utvärderade olika alternativ och valet föll på en sängmadrass av naturmaterial från det tyska märket Prolana. I Tyskland finns det en rad andra liknande varumärken. Vissa anses vara bättre än Prolana, andra sämre. Men vi valde en Prolana barnmadrass till vår dotters spjälsäng. En Lara Plus som består av ett 8 cm tjockt lager av ekologisk naturgummi/naturlatex, kokosfibrer samt bomull eller lammull (man väljer om det yttre skiktet ska bestå av bomull eller lammull).

Den ekologiska bomullen är GOTS-certifierad. Lammullen är från garanterat god djurhållning. Det tyska institutet QUL står för en ekologisk certifiering av naturgummit/naturlatexen som kommer från gummiträd. Samt tyska UL ECO-INSTITUT testar Prolanas produkter för att säkerställa att de inte innehåller giftiga/skadliga ämnen.

Som del av min research så ringde jag upp och pratade med QUL. Man berättade om sin omfattande och noggranna certifieringsprocess, vilken känns väldigt trovärdig. Det pratas ofta om 100% naturlatex/naturgummi men det kan aldrig uppgå helt till 100%. Det behövs några procent av andra bindande ämnen, men QUL ställer höga krav på dessa ämnen.

Vidare berättade QUL att det ju förekommer gifter i olika grad i naturen vilket då också påverkar gummiträdet. Därför kan man aldrig garantera att naturgummi/naturlatex är helt giftfritt. Men de material som QUL godkänner är så giftminimerade som möjligt med dagens kunskap och produktionsprocesser.

Det finns Svanen-märkta sängtillverkare som pratar om att de har bäddmadrasser etc i naturlatex men då handlar det om en blandning av naturlatex och syntetisk latex, exempelvis 80% natur och 20% syntetisk. Det som är utmärkande för Prolana och andra varumärken med liknande erbjudanden är just att de satsar på 100% naturlatex, så när som på de få procenten av andra ämnen.

När det gäller barnmadrasser så är tyvärr prisskillnaden mellan en madrass från exempelvis IKEA eller Rätt Start och Prolana väldigt stor. Och därför väljer många bort Prolana som alternativ. Vi tvekade också inför hur vi skulle göra då det var så många olika inköp som väntade till vårt barn.

För att komma ner i pris så valde vi till slut att beställa madrassen direkt från Tyskland och jag skulle vilja tipsa om det så att fler känner att det kan vara möjligt att köpa en sådan här madrass.

Samtidigt som det kan vara tryggare att handla på hemmaplan så var prisnivån så hög i Sverige att jag började titta efter möjligheter att handla i Tyskland. Det finns en mängd fysiska butiker respektive webbsajter som du kan beställa ifrån och som levererar till Sverige utan problem. Och eftersom det är handel inom EU så tillkommer inte heller några tullavgifter på varorna.

Jag beställde en madrass från online-butiken Naturwarenhaus-online och det fungerade utmärkt. Vid den tidpunkten hade butiken en kampanj med 10% rabatt på allt och priset hamnade på ca 1300 kr. Men om jag tittar på priset i dagsläget så kostar en Lara Plus 169 Euro, dvs ca 1500 kr. På Grön Interiör kostar madrassen 2329 kr. Det innebär en besparing på ca 35%.

Jag vet inte vad fraktkostnaden hos Grön Interiör är om man inte bor i Stockholm och kan hämta madrassen på butiken på Södermalm. För hemleveransen från Tyskland, så fick jag betala några hundra kronor i fraktkostnad, men då ingick även några ytterligare produkter utöver madrassen.

Besparingen blir ännu större ju mer du beställer eftersom även kuddar, täcken osv är billigare än i Sverige.

Jag kan inte gå i god för att allt kommer att fungera perfekt, men i vårt fall så fick jag mycket bra råd via telefon och hemleveransen fungerade utmärkt. När jag lade beställningen så kollade jag vad de hade i lager och vad de behövde beställa från Prolana så att jag fick ett hum om hur länge vi skulle behöva vänta på leveransen.

Madrasserna finns att hitta under Natur Matratzen — Baby, Kinder- & Jugendmatratzen. Om du har svårt att läsa tyska så ring upp dem och prata med en person som kan ge dig den information du behöver på engelska. Det finns såklart många andra tyska online-butiker att välja om denna inte känns bra, men jag fastnade för Naturwarenhaus-online på grund av väldigt bra och sympatisk service från ägarinnan Fru Corona Arndt.

Det är synd att giftminimerade/giftfria barnmadrasser ska behöva kosta så mycket, men jag tänker att man som en medveten konsument bör köpa färre saker och att vissa köpbeslut ska ses som långsiktiga investeringar. Vår Prolana-madrass kommer vi att kunna använda ett bra tag till och vi satte extra stort värde på just miljön i sovrummet.

Om du fortfarande tycker att Prolana-madrassen är för dyr för din budget så har jag sett att det finns billigare naturmadrasser fyllda med boveteskal från Bovete.se. En madrass till en barnsäng kostar 600 kr. Det låter som ett bra naturligt alternativ till de syntetiska madrasserna från IKEA, Rätt Start etc. Men däremot står det inget om huruvida boveten är ekologisk eller inte. Jag har dock inte tillräcklig kunskap för att avgöra vad det har för betydelse i det här sammanhanget. Det viktigaste är att gå bort ifrån syntetisk latex, skummaterial, flamskyddsmedel etc.

Om du väljer att köpa en madrass av någon form av syntetiskt material så se till att vädra ur den ordentligt innan användning. Vädra den utomhus, på balkong eller i ett rum som ditt barn inte använder fram tills dess att den slutar att stinka kemikalier. Använd näsan så kan du undvika att i onödan utsättas för alla de ämnen som en stinkande syntetisk produkt inledningsvis ger ifrån sig.

Om du i dagsläget har madrass/er av skummaterial och inte har möjlighet att byta just nu så stressa inte upp dig över det. När tillfälle väl ges lite längre fram så kan du uppdatera ditt sovrum och introducera madrasser av naturmaterial.

Lämna gärna en kommentar nedan och berätta om hur ni resonerar och vilken madrass ni till slut valde. Lycka till! 🙂