Jag får många frågor om LEGO och DUPLO och det beror sannolikt på att det är en så fantastiskt variationsrik typ av leksaker med stort utrymme för kreativitet.

För den som vill lära sig lite om innehållet i LEGO så skrev jag förra året det här inlägget: Plastleksaker och kemikalier | Om innehållet i LEGO och varför det får grönt ljus. Det är ganska långt men förhoppningsvis kan innehållet tillgodose olika typer av funderingar kring just LEGO och DUPLO.

Från att nästan uteslutande ha haft leksaker i textil, trä, rostfritt stål, papper etc till min dotter så har vi nu även börjat introducera LEGO och DUPLO.

Jag tycker att en bra regel är att avstå från gammalt LEGO eftersom företaget självt har jobbat proaktivt med att fasa ut diverse kemikalier i takt med att man har lärt sig mer över tid och att EU:s reglering av leksaker har utvecklats och stärkts. Det är också oklart huruvida ABS-plasten påverkas negativt av exempelvis mekaniskt slitage över tid.

LEGO är för övrigt ett utmärkt exempel på principen om att man som konsument ska välja varumärken som är ansvarstagande och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete. Vid nystartade företag så tittar jag efter vilka som driver företaget och om de har någon filosofi kring produktinnehållet avseende effekter på hälsa och miljö.

Handla aldrig leksaker från helt okända, anonyma företag eftersom du då som konsument har svårt att kolla upp företaget och vi vet att det finns åtskilliga exempel på produkter som sålts i den svenska handeln men som inte följde de regler som finns i EU:s Leksaksdirektiv. Varje gång Kemikalieinspektionen gör stickprov så hittar man ett antal produkter som inte följer EU:s regler. Min uppmaning är att köpa färre saker, men av högre kvalitet och med ansvarstagande och medvetna avsändare.

Jag är själv i färd med att köpa LEGO i julklapp och kan erbjuda dig en möjlighet till 25% rabatt på LEGO och DUPLO samt en mängd andra varumärken inom kläder, skor, hemtextil, leksaker, inomhusbelysning, tapeter och mattor hos Ellos. Ange följande kod i webbshoppens kassa: 345450 så dras 25% av från totalsumman. Erbjudandet gäller max en gång per kund, till och med den 11 december och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Här är Ellos sortiment av LEGO och DUPLO. Du hittar även fina leksaker från Plantoys.

Inlägget innehåller affiliate-länkar.