Naty ekologiska blöjor giftfria blöjor

I ett tidigare inlägg skrev jag om att det är viktigt att lita på näsan för kemikaliesmart shopping.

En kemiskt luktande produkt bör vädras innan användning. Men såvida du inte lägger den utomhus eller har tvärdrag i hemmet så kan de avdunstande kemikalier som innehåller potentiellt ohälsosamma partiklar inandas eller fastna i dammet.

När det gäller engångsblöjor så kan jag konstatera att såväl Pampers som Libero luktar kemikalier när man packar upp dem. Det känns inte alls trevligt. Och i synnerhet inte då en blöja sitter tätt mot barnets hud och slemhinnor.

Min rekommendation är att applicera principen om att lita på näsan vid inköp av blöjor. Välj därför bort Pampers och Libero och vänd dig till de giftfria/giftminimerade alternativen som är betydligt bättre för såväl människa som miljö.

Det finns en rad märken att utforska, bland annat kanadensiska Attitude – ett av mina favoritmärken inom ekologiska, naturliga och giftfria rengöringsprodukter. Jag har själv inte provat deras blöjor på min dotter, men planerar att göra det. Själva beskriver Attitude sina engångsblöjor så här: “Made from renewable and biodegradable materials, they are also carbon neutral, which make ATTITUDE baby diapers the greenest disposable diapers in the world!”

Sedan finns det också en rad olika intressanta tyska blöjor. Jag har framförallt erfarenhet av Wiona, men när jag nu sökte på märket så blev jag vidareskickad till en annan företagssida. Kanske har märket blivit uppköpt och kommer att börja säljas under ett annat namn?

Den senaste blöjan som vi har testat i vår familj är svenska Naty by Nature Babycare. Jag gillar produkten innehållsmässigt, blöjorna sitter bra (dock är de lite små i storleken jämfört med andra märken så man kan behöva testa sig fram) och jag älskar Natys tonalitet och uttryck i sin förpackningsdesign, sin bildstil etc. Det ger ett väldigt sympatiskt och fräscht intryck. Företagets tagline/slogan är Go green without giving up performance.

Låt oss stödja svenska Naty! Jag hoppas att vi inom ett par års tid kan se att Naty har tagit mycket hyllplats från Pampers och Libero i våra matbutiker. Först ut bland livsmedelsbutikerna i Sverige är ICA Maxi Häggvik. Hatten av. 🙂

Naty har i dagsläget mycket större framgångar internationellt än i Sverige, men jag tror att det kommer att växa ganska snabbt här hemma framöver. Bland de få webbutiker som säljer Naty återfinns Lapland Eco Store – en butik som går från klarhet till klarhet ifråga om sitt fantastiska, ständigt växande utbud.

Så här beskriver Lapland Eco Store Natys ekologiska och giftfria engångsblöjor:

“Natys ekologiska blöjor är tillverkade av ett naturligt och återvinningsbart material utan oljebaserade plaster. Materialet består av cellulosa, en absorberande massa som skördats på ett hållbart sätt ur de skandinaviska skogarna. Blöjorna andas naturligt, är utan klor och parfymer och spärrskiktet är tillverkat av GMO-fri majsfilm. Spädbarn är särskilt känsliga för kemikalier och kan få utslag som ger upphov till sveda och klåda om de kommer i kontakt med ovälkomna ämnen. Därför är Naty by Nature Babycares ekologiska blöjor baserade på naturliga material. Läckagebarriären är tillverkad av 100% GMO fri, komposterbar majsfilm som är vattentät och som andas naturligt. Det leder till en luftig, torr och bekväm blöja. Blöjan är 100% fri från klor och cellulosan som blöjan är baserad på är FSC-certifierad. Hela det fördelande ytskiktet är tillverkat av naturliga material. Tryckfärgen på blöjan är certifierad fri från tungmetaller som är skadliga för hälsan. Blöjan har en mjuk, tygliknande känsla och en god passform vilket gör att barnet kan röra sig fritt. Certifierad av Svenska Astma- och Allergiförbundet. Blöjan har vunnit flera utmärkelser.”

Natys blöjor är…

  • Fria från plast, GMO, oljebaserat material, latex, TBT (tributyltenn), klor, tungmetaller samt parfym
  • Oblekta och allergivänliga
  • FSC-certifierad cellulosa
  • Certifierade av Svenska Astma- och Allergiförbundet
  • Ej testade på djur

En detalj som jag hänger upp mig lite på är att man använder en liten mängd så kallade SAP; super-absorbents. Enligt uppgift är det giftfritt och ofarligt. Det ska varken vara toxiskt eller allergiframkallande.

Det här är sannolikt inte alls någon issue, men det känns viktigt att påpeka att alla utsagor om att något är giftfritt baseras på den kunskap vi har idag. Imorgon kan man komma att göra nya upptäckter. Därför föredrar jag egentligen att prata om giftminimerad snarare än giftfri, men eftersom giftfri har utvecklats till ett vedertaget begrepp för att en viss produkt inte innehåller något som är giftigt utifrån dagens kunskap så använder jag det också.

Nåväl, lita som sagt på näsan. Välj bort Pampers och Libero. Omfamna istället Naty, Attitude eller någon av de tyska bioblöjorna om du är ute efter engångsblöjor.

Ett annat miljövänligare och i längden mer prisvärt alternativ är såklart att använda tygblöjor. Men än så länge har vi i vår familj inte provat det och jag kan därför inte uttala mig om för- och nackdelar med olika tygblöjor. Vi planerar att testa det framöver.

Ett tips till de som säljer tygblöjor: Försök att bli ännu mer pedagogisk och gör det enklare att komma igång. Jag har sett många olika lösningar med varierande antal och typer av lager, vilket har gjort mig smått förvirrad. Jag har inte satt mig in i det tillräckligt än, men tycker ändå att det finns ett utrymme för ökad enkelhet så att fler väljer att testa. 🙂

Lämna gärna en kommentar nedan för att berätta om din erfarenhet med engångs- och/eller tygblöjor.