Plastburkar plastbanta kök

Om man som föräldrar väljer att ställa om till en mer medveten livsstil för att värna om såväl människor som miljön så kan det ofta – åtminstone under en period – vara ganska utmanande. Utmaningen att hitta rätt, giftfria produkter och lösningar i olika sammanhang är i sig tillräckligt stor i ett samhälle där konsumentskyddet är undermåligt. Men utmaningen blir desto större om familjemedlemmar, vänner och bekanta, samt samhället i stort inte är med på noterna och stödjer denna omställning.

Det blir speciellt viktigt att närstående släkt och vänner visar empati och förståelse för att man inte ska börja känna onödig stress, frustration och maktlöshet. Det kan handla om att närstående visar omtanke genom att ge presenter som man vet att föräldrarna tycker är bra för sitt barn. Det kan också handla om att inte bara kärnfamiljen skapar en giftminimerad miljö för barnet. Det kan exempelvis bli tokigt om man i sitt hem plastbantar i köket medan man vid vistelser hos släkten utsätter sitt barn för matlagning med gamla stekspadar i plast, repade teflonpannor, gamla plastbyttor etc som dokumenterat kan läcka skadliga ämnen ut i maten.

För att få med sig familjen är det en bra idé att tidigt starta en dialog för att nå en samsyn och hjälpa varandra att förstå olika behov och uppfattningar. Det kanske inte går att helt få med sig den äldre generationen som vuxit upp med ett överflöd av plaster, men om man som förälder lyckas få igenom en del av de viktigaste förändringarna även hos de närstående så kan man känna sig tryggare för barnens skull.

En utmärkt utgångspunkt kan vara att skriva några rader till sin familj för att delge lite kring den kunskap som finns om gifter i vardagen i dagsläget. Och för att förklara lite om hur man som föräldrar känner inför detta och på vilket sätt man skulle vilja skydda sitt barn. Vidare är det bra med konkreta tips om vad som är bra och vad som bör undvikas. Det kan hjälpa till vid val av födelsedagspresenter, julklappar och andra gåvor.

Jag är med i en fantastiskt bra Facebook-grupp som heter Giftfria barn. Där berättade grupp-medlemmen Johanna Nordlund om hur hon skrev ett mail till sin nära släkt. Nedan följer texten, som jag tycker är ett bra exempel på hur man kan göra för att initiera en dialog med sin familj. I slutet av mailet inkluderade Johanna en rad väldigt bra och informativa länkar med fördjupande kunskap och insikter. Det är också toppen att ge många konkreta tips till sina närstående så att det blir lätt för dem att visa omtanke.


 

Subject: Inför födelsedagar och jular och så…

Hej!
Efter att det uppmärksammats hur mycket kemikalier det finns i en massa prylar som är misstänkt eller bekräftat hormonstörande och på andra sätt tveksamma ur hälso- och miljösynpunkt har jag läst en hel del info från bl.a. Kemikalieinspektionen (svensk myndighet under Miljödepartementet), WHO, Karolinska och Naturskyddsföreningen. Och det har lett till att jag nu är en kanske lite jobbig miljömupp/kontrollerande förälder och ber er att vid framtida presentinköp ha några saker i åtanke:

* Undvik begagnade plastleksaker och målade leksaker, väldigt många ämnen har förbjudits bara senaste åren.
* Undvik mjukgörande plaster, alltså typ plastdockor/badankor, plastskor, halksockar och plasttryck på tröjor.
* Undvik produkter som är tillverkade utanför Europa, särskilt produkter tillverkade i Kina (källa Kemikalieinspektionen)
* Vad gäller just plast: om det står vilken typ av plast det är (returtriangeln av pilar med en siffra i) så är det plast 3, 6 och 7 som bör undvikas. (Undvik även gärna fleece, inte för att fleece släpper skadliga ämnen när man bär det, men fleeceprodukter släpper en massa små plastpartiklar vid tvätt som går rätt igenom reningsverken…)
* Köp väldigt gärna produkter som bara innehåller kontrollerade och godkända ämnen (t.ex från ekoleko, rekolek, laplandecostore, littlebloom, ekotjusigt, Mini Rodini, naturekids, medvetenmini…)

Något jag inte hade en aning om innan jag läste information från Kemikalieinspektionen är att många ämnen är förbjudna i specifikt leksaksdelar som barn kan suga på. Jag har låtit Niki suga på allt möjligt som inte är tillverkat för att vara en leksak när hon var liten… Kemikalieinspektionen säger att man ska undvika att låta barn leka med t.ex. biobiljetter, kassakvitton och smycken, och att man aldrig ska låta barn leka med nycklar (eftersom de kan innehålla bly) och elektronik (eftersom de kan ge ifrån sig flamskyddsmedel och kan innehålla till exempel kvicksilver, kadmium och bly). Niki har suttit och sugit på båda mina nycklar och min mobiltelefon…önskar man fick den här informationen från BVC i stället för en massa info om gåstolar och framåtvända vagnar…

Före detta generaldirektören för Kemikalieinspektionen Ethel Forsberg säger i en intervju: “Tyvärr så har jag många gånger mött den uppfattningen att man tror att allt som finns på marknaden är kontrollerat och godkänt. Och så är inte fallet.” “Det enklaste man kan göra är att köpa det som är miljömärkt och när det gäller mat köpa ekologiskt. Då slipper du väldigt mycket av de farliga kemikalierna hemma.” (http://www.ur.se/Produkter/181875-En-bok-en-forfattare-Makt-plast-gift-och-vara-barnSen kan man även vädra, våttorka och se till att barn tvättar händerna ofta för att minska exponeringen.
Tack för att ni respekterar det här! (Om ni gör det )
/Johanna

Referenser:
https://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Broschyrer/barnbroschyr_web.pdf
http://ki.se/forskning/fler-kemikalier-i-vardagen-barnen-mest-utsatta
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/Rapport_Giftfri_forskola_foraldrar_forskolor.pdf (På sid 17 finns bra tips)
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/allt-du-inte-vill-veta-om-plast (Här finns också lite konkreta tips)
http://www.aftonbladet.se/wendela/familj/article15660235.ab
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5767695
http://ki.se/imm/riskwebben
http://miljo-utveckling.se/vi-har-allt-for-lange-accepterat-en-ohallbar-och-farlig-situation/
http://www.ur.se/Produkter/181875-En-bok-en-forfattare-Makt-plast-gift-och-vara-barn
http://www.who.int/ceh/publications/endocrine/en/
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/Plastrapporten.pdf
http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-3/plaster-med-problem


Försök att hitta en bra ingång till att hjälpa din familj och dina vänner att visa omtanke. Ett sådant här mail kan utgöra en mycket bra början till en fördjupad dialog.

Nu är jag nyfiken på hur du som läser detta hanterar frågan om kemikalier och gifter bland släkt och vänner. Känner du att man förstår dig och stödjer dig i din strävan efter en giftfri/giftminimerad vardag? Har ni en bra dialog och visar din familj öppenhet för att lära sig mer om detta eller viftas mycket bort som överdrivet och extremt? Hur hanterar du eventuella konflikter? Skicka gärna ett mail eller lämna en kommentar nedan.

Bild: Garrett Coakley