leksaker handikapp handikappade barn rullstol

Den brittiska privatpersonen Rebecca Atkinson startade online-kampanjen Toy Like Me som uppmanar leksakstillverkare att bli bättre på att kulturellt och socialt inkludera barn med handikapp. Trots att runt 150 miljoner barn globalt lever med olika typer av handikapp så är de allt som oftast exkluderade eller underrepresenterade hos de leksaker som barnen växer upp med.

Det drabbar inte bara handikappade barn som skulle stärkas av att möta figurer som de kan identifiera sig med på ett intimt plan. Det utgör även en missad potential till att alla barn tidigt ska utveckla empati för individer med handikapp via interaktionen med sina leksaker.

Toy Like Me riktade sig bland annat till LEGO. Den första kommentaren från LEGO var att deras produkter är utformade på ett sådant sätt att barnet kan skapa precis vad som helst med byggstenarna. Det är en sanning med modifikation med tanke på att man inte enbart erbjuder de klassiska LEGO-bitarna utan många produkter innehåller allehanda figurer.

Så gick det ett tag till varpå LEGO lanserade produkten Fun in the Park, i vilken en av figurerna är en person som sitter i en rullstol.

leksaker handikappade barn rullstol

Alltså en stor framgång för Toy Like Me-initiativet. Bra gjort LEGO! Förhoppningsvis kommer det att sprida sig till många fler leksakstillverkare.