När jag pratar om kemikalier så fokuserar jag på dem som är dokumenterat eller befarat skadliga för människa, djur och/eller miljö. Jag använder uttryck såsom ‘giftiga kemikalier’, ‘skadliga kemikalier’ och ‘oönskade ämnen’.

Problemet är inte kemikalier som sådant. Och det blir helt fel när jag inte sällan ser att termen ‘kemikaliefri’ används när man egentligen menar giftfri eller giftminimerad. Dvs att minimera sådant som kan vara skadligt för oss. Inte att avlägsna alla kemikalier från en miljö i vårt moderna samhälle, vilket jag ser som en omöjlighet.

För faktum är ju att kemikalier finns överallt omkring oss. Och de utgör sannerligen inte bara ett problem utan är också en källa till utbredd glädje. Men inte desto mindre så är det extremt viktigt att vi verkligen ser till att undvika och avlägsna de kemikalier som kan vara skadliga för oss.

James Kennedy är en australiensisk gymnasielärare i kemi tillika bloggare som tagit fasta på en del utbredda missförstånd kring kemiska ämnen. Han har bland annat velat illustrera att även naturliga, ekologiska frukter innehåller en lång rad ämnen som kan se läskiga och komplexa ut. Utan att de för den skull är ett problem.

Jag ska visa några exempel på innehållsförteckning hos några av våra mest populära frukter och bär. Gör dig redo för att bli överraskad! 🙂

Jag börjar med bananen. Så här säger skaparen av infografiken, James Kennedy: “All the ingredients on this list are 100% natural in a non-GM banana. None of them are pesticides, fertilisers, insecticides or other contaminants.”

Innehållsförteckning för en banan

Intressant, eller hur? Och hur ligger det till med jordgubbar?

Innehållsförteckning för jordgubbar

Jag tar kiwi som ett tredje och sista exempel.

Innehållsförteckning för kiwi

Du hittar fler innehållsförteckningar här.

Visst är det fascinerande? Det påminner oss om att långa, komplicerade namn inte per automatik innebär att ett ämne är onaturligt eller ohälsosamt.

Det är oerhört viktigt att vi kämpar emot dokumenterat och befarat giftiga kemikalier, men låt oss samtidigt inte urkiljningslöst oroa oss för alla kemiska substanser som låter komplexa.