Jag tror på ett plastbantat kök. En väldigt hög andel av alla plaster läcker ämnen, i synnerhet vid uppvärmning och det är numera lätt att hitta plastfria alternativ till så gott som allt i köket.

Folie | Istället för traditionell plastfolie i PVC, använd endast plastfolie/Gladpack i plasten polyeten. Titta också efter miljömärkning. MEN använd hellre andra material än plast för att täcka över. Varför inte metall- eller glaslock, eller en tallrik? Alternativt matlådor eller kastruller. Det finns även olika varianter av ekologisk folie i naturmaterial varav Bee’s Wrap är den mest välkända. Bee’s Wrap är ett plastfritt alternativ gjort av ekologisk bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. Det har naturligt antibakteriella egenskaper. Kan tvättas och användas om och om igen för att exempelvis täcka över en bunke eller linda in bröd, ost, grönsaker etc. Ej lämpligt till rått kött, kyckling eller fisk.

Handskar / plasthandskar / engångshandskar | Byt ut kökshandskar av vinyl/PVC. De innehåller varierande mängd ftalater (alltifrån låga till skyhöga nivåer) som både kan överföras till maten vid kontakt och till användaren. Samt ftalater läcker ut i luften från en öppnad förpackning handskar. Bättre alternativ är handskar gjorda av polyeten eller nitril.

Köksredskap | Välj material såsom rostfritt stål, gjutjärn, glas, trä, bambu (undvik dock produkter av pressat bambufiber eftersom de kan innehålla oönskande bindemedel såsom plasten melamin), porslin, marmor och kork.

Matlådor | Det finns ingen anledning att förvara mat i plastburkar när det finns så många giftfria alternativ i rostfritt stål och glas. Jag föredrar rostfritt stål då det är lättare och tåligare för stötar. Jag gillar bland annat LunchBots som har utmärkta matlådor att förvara i kyl och frys, ta med till jobbet, till picknicks och andra utflykter. Just denna varianten fungerar bäst till mat som inte är flytande eftersom den inte sluter helt tätt. För helt tättslutande matlådor är de runda burkarna i rostfritt stål med spännen från märket Onyx suveräna.

Mugg (till utflykter) | När det gäller muggar att ta med sig till picknicks och andra utflykter så är favoritmaterialet rostfritt stål. Jag är bland annat förtjust i Klean Kanteen:s muggar i borstat rostfritt stål. Lätta och okrossbara är de suveräna att användas till kall dryck. Den mindre varianten är på 295 ml och den större på 473 ml. För heta drycker, titta efter dubbelväggiga varianter som inte blir för varma att hålla i.

Måttsatser | Måttsatser i rostfritt stål är toppen. Det blir en helt annan känsla när man jobbar med rejäla, tidlösa material som inte riskerar att läcka oönskade ämnen i maten. Hos Bagaren & Kocken hittar du alla typer av måttsatser.

Stekpanna | Välj gjutjärnspanna eller kolstålspanna framför Teflon – non-stick-beläggningar innehåller i regel högfluorerade ämnen som är giftiga. Osäkert hur bra/dåliga de keramiska pannorna är. Mitt främsta tips är att vara old-school och lära sig att använda en stekpanna i gjutjärn.

Vatten/dricksvatten | Giftiga ämnen såsom bly riskerar att fällas ut i vattnet från vattenrören och vattenkranen. Spola därför alltid i kranen en stund innan användning för att spola ur ledningarna. I synnerhet när vattnet varit stillastående under natten och du ska använda det första vattnet på morgonen. Men även dagtid rekommenderar jag att alltid spola en liten stund innan användning. Det är svårt att säga vilken exakt tid som är nödvändig, men på morgonen kan du gärna låta kranen rinna ca 30-45 sekunder och dagtid ca 10-15 sekunder. Känn efter så att vattnet är riktigt kallt vid användning. Spola sedan inte med full kraft när du väl tappar upp vatten för att undvika att ämnen lösgörs på grund av det.

Vattenflaska | Välj en flaska i rostfritt stål. Min favorit är Klean Kanteen Reflect i borstat rostfritt stål — av typen 18/8 som är livsmedelsgodkänd och varken tar åt sig eller ger ifrån sig smaker. Och ingen problematik med sådant som förknippas med plaster; såsom BPA, BPS etc. Den är lätt och tålig och klarar stötar bättre än en vattenflaska i glas. Själva flaskan är gjord i 100% rostfritt stål, och skruvkorken innehåller även silikon för att hålla tätt samt vacker bambu på toppen. Jag har storleken 800 ml, men den finns även i 532 ml.

Lämna en kommentar i slutet av denna sida eller på min Facebook-sida med önskemål om teman att addera, specifika produkttips du är i behov av och/eller egna tips på kloka saker som borde finnas med i guiden.

För löpande tips och inspiration, följ mig gärna även på Instagram.

Tillbaka till innehållsförteckningen.