naturlig giftfri städning rengöring rengöringsprodukter

Sarah gästar med fler intressanta DIY-tips. För andra kemikaliekloka DIY-lösningar, följ hennes Instagram-konto @giftminimera

Över till Sarah.

======

Man klarar sig faktiskt galet bra utan de skadliga kemikalier som finns i många konventionella rengöringsprodukter som säljes i mataffärer.

Här är mina favoriter:

Ättika
Använder vi som sköljmedel och även för att lägga kläder i ättikabad om de luktar starkt, träningskläder om man varit ute och grillat eller dyl, badrum, ugnen, propplösare ihop med bikarbonat, kaffebryggaren och fläckarborttagning på mattor osv.

Ättika innehåller bl.a. natrium och kalium som tar bort mineraler och rester i tyg. Det är så häftigt att ättika inte bara gör textilier mjuka utan dessutom tar bort tvättmedelsrester och andra oönskade medel i textilier som bl.a. leder till att handdukar får bättre uppsugningsförmåga till skillnad från sköljmedel som har precis motsatt effekt och gör att handdukar inte absorberar vatten lika bra.

Bikarbonat 
Neutraliserar lukter. Vi har alltid en burk i kylen och använder den bland annat som propplösare, fläckborttagare både på textilier och på porslin osv som blivit missfärgat av kaffe, te osv. Spishäll, kastruller m.m.

Sockerbitar
Använder jag främst till våra kastruller/stekpannor i rostfritt, bara att skrapa bort med sockerbitar när något blivit bränt. Och till att skrapa bort lim/etiketter ifrån glasburkar.

Citron/citronjuice
Till rostfritt som t.ex. diskbänken, min allrengöring, fönster och speglar, kalkavlagringar, fläckborttagning m.m. Citron är naturligt bakteriedödande och man kan även använda det som blekmedel.

Dr. Bronner’s Pure-Castile Soap baby mild eller såpa
Använder jag till allt, skura golv, skåp, trappan ute, handdiskmedel, handtvål m.m.

Allrengöring bestående av vatten, citron och Dr. Bronner’s Pure-Castile Soap
Använder vi precis som namnet till allt, sprayar på köksbordet efter maten för att lösa upp eventuellt spill, till badrummet, köket, alla ytor där man normalt använder allrengöring men även till barnens matstolar, leksaker osv eftersom det är helt ofarligt.

Bomullstrasa
Till fönster och speglar m.m.

Dammtrasa i microfiber
Till dammtorkning. Ja, det är plast men man får med även de minsta partiklarna med skadliga kemikalier som vi har i våra hem. Tyvärr finns det ingen motsvarighet i naturmaterial ännu, men Naturskyddsföreningen rekommenderar dock att man dammsuger först så att man får med det värsta i dammsugarpåsen så att det bränns med soporna istället för att sköljas ut i våra vattendrag.

Mopp i microfiber
För att dammtorka golven och få bort skadliga kemikalier och flamskyddsmedel som samlas i dammet.

Kolla in fler tips på Instagram: @giftminimera