giftfria muggar rostfritt stål plastbanta

Numera finns det så oerhört många fantastiska alternativ till plast i köket att det finns få situationer då det är befogat att använda plast i samband med att man äter eller dricker. Den generella tumregeln man brukar prata om är att mat, plast och värme aldrig är en bra kombination. Själv försöker jag att undvika plast även när det gäller användning till kall mat eller kalla drycker.

En favorit i många sammanhang är muggar i rostfritt stål. Vissa känner sig obekväma med att använda glas eller porslin till barn som kanske ibland kastar iväg saker. Och kanske söker man något som är ännu tåligare än bambufiber (samt vissa ställer sig även frågande till vad bindemedlet i produkter av pressat bambufiber består av). Då är rostfritt stål ett fantastiskt slagtåligt och mycket hållbart alternativ.

Rostfria muggar är en ypperlig ersättare till muggar i slagtålig transparent plast (polykarbonat) eller hårdplasten melamin ute på förskolorna.

Jag har hört invändningen att de rostfria muggarna inte är lika stapelbara. Det beror lite på; om man köper muggar utan handtag så är även de stapelbara på ett väldigt bra sätt såsom Klean Kanteen Steel Pint på bilden i början av inlägget. För småbarn är just dessa för stora men det finns andra liknande stapelbara stålmuggar i mindre storlek.

Jag har också fått höra om vissa kreativa lösningar såsom att använda stapelbara decilitermått i rostfritt stål till skogsutflykter etc. Kanske i minsta laget men om jag inte missminner mig så finns det väl även lite mindre mått men som är på exempelvis 2,5 dl istället för 1 dl? Kul idé.

Om man vet med sig att man ska dricka en del varma drycker med en rostfritt mugg så är en dubbelväggig variant att rekommendera. Som denna från Lapland Eco Store:

giftfri mugg rostfritt stål 18/8 dubbelväggig klarar värme

Det finns även enkelväggiga i olika storlekar men dessa är inte så lämpliga när innehållet i muggen är varmt.

Det fina med trenden att byta ut plast mot rostfritt stål är att man också kan göra en del fynd på loppisar. Men se till så att det verkligen är gjort av rostfritt stål – helst 18/8 eller 18/10 – och inte någon annan metall som kan vara mindre lämplig.