I det här videoklippet ges en inblick i hur det kan se ut inom den storskaliga globala kycklingindustrin. Det är hjärtskärande från början till slut.

Än mer så när man ser kontrasten till hur den nykläckta kycklingen agerar när den själv får välja — då spenderar den det första dygnet med att söka närheten och värmen från mamman.

Jag vill äta alltmer vegetariskt, men jag äter fortfarande både kyckling och ägg. Den nitiska skulle då kalla mig för en hycklare.

Jag ser det som att inblicken i den industrialiserade matindustrin bara stärker min bild av att: 1) maten behöver bli dyrare och 2) vi behöver stödja den högkvalitativa och småskaliga matproduktionen som ger utrymme för empati, ömhet och värme gentemot djuren. Alla djur måste få ett värdigt liv oavsett sammanhang.

Kycklingar höna nykläckt kycklingindustrin äggindustrin ekologiskt småskaligt

Som småbarnsförälder så kan man inte annat än att relatera de nykläckta kycklingarnas förvirring och rop på hjälp i fabriken till en bebis behov av att komma nära sin mamma direkt efter födseln. ;-(

Du kan läsa om KRAV:s regler för hantering av fjäderfän. Och här presenteras Roland Hermansson, KRAV-certifierad kycklinguppfödare.

Om man har perspektivet att varken äta kyckling eller ägg, så förstår jag att man tycker att detta fortfarande är otillräckligt, men ur KRAV-certifieringen träder åtminstone en helt annan bild av djurens liv fram jämfört med det som vi kunde se i videoklippet.