näsa

När du är ute och shoppar så glöm för allt i världen inte att använda och lita på din näsa. Om du känner en frän, syntetisk, kemisk lukt så undvik att köpa produkten.

Lukta helst på den redan i butiken innan köp, men om du först har möjlighet att göra det i samband med att du packar upp produkten och då märker att den luktar starkt så överväg absolut att lämna tillbaka den.

Om du helst vill behålla den, så börja med att testa att lägga undan den och låt den få vädra. Lukten beror nämligen vanligtvis på kemikalier som håller på och avdunstar. De sprids ut i luften och du och ditt barn andas in ångorna direkt eller så fastnar partiklar i dammet på golvet som sedan ditt barn riskerar att andas in eller få i sig via händerna.

Om du efter att ha vädrat en produkt i några dagar inte märker att lukten försvunnit eller avtagit kraftigt, så avråder jag dig verkligen från att behålla den, i synnerhet om det är något som ska användas av eller runt ditt barn. Vi fick en minifotboll i present. Den var gjord av fejkläder i plast och efter att den hade legat i ett förråd under flera veckors tid så stank den fortfarande när man satte näsan nära bollen. Den kom aldrig i närheten av vår dotter.

Jag minns också barnmadrassen från IKEA som efter att ha stått och vädrat av sig under en dryg vecka fortfarande hade en stark kemisk doft. Inte trevligt. Det innebar inledningen till att vi började leta efter barnmadrasser i naturmaterial. I ett kommande inlägg ska jag berätta om vårt köp av en giftfri madrass från Tyskland som när den var sprillans ny inte luktade något överhuvudtaget.

Tänk alltså på att en kemiskt luktande produkt emitterar ämnen vilket kan innebära att skadliga partiklar frigörs i luften hemma. Lämna tillbaka och påpeka problemet för butiken. I de allra flesta fall kan du hitta fräschare, mer kemikaliesmarta alternativ.

Lita på näsan. 🙂

Foto: bradleygee