Brasiliansk samba

Det kan för många – inklusive mig själv – stundtals upplevas omvälvande att ställa om sitt mindset och att anamma en alltmer kemikaliesmart och giftminimerad livsstil som gagnar såväl människa som miljö.

Men försök att behålla lugnet och ta det steg för steg så att du inte tyngs ner av ångest och eventuella katastroftankar. Livet är här och nu och du kan inte låta det ’äta’ upp dig – hur viktigt det än må vara. Sannolikt kommer du att komma över en puckel och sedan känna att det blir riktigt kul att löpande välja fräscha, naturliga, giftfria alternativ framför det ohälsosamma och förlegade. Det blir en naturlig del av din vardag.

Många kemikalier som förekommer i våra vardagsprodukter har en dokumenterat negativ inverkan på vår hälsa, men jag har även en stark tro på att inre lycka och harmoni ger människokroppen ett gott grundskydd som sedan behöver utökas genom en medveten livsstil präglad av medveten konsumtion. Att vara olycklig och stressad i ett hem fyllt av giftminimerade produkter är inte en optimal kombination.

Men bitvis är det såklart svårt att helt undvika stress. Det finns ju mycket att bli upprörd över vad gäller den otyglade kemi-industrin, de kraftlösa politikerna, det bristande konsumentskyddet, våra barns utsatthet etc. Samtidigt är det väldigt uppmuntrande att rörelsen för en giftminimerad/giftfri vardag växer så det knakar. Tillsammans kan vi utgöra en reell kraft som påskyndar samhällsutvecklingen i rätt riktning.

En av mina källor till avkoppling, glädje och inspiration är brasiliansk musik såsom samba och bossa nova. Musiken uttrycker energi och livsglädje och påminner mig om att jag måste se på livet som en samba. Oavsett den frustration man kan känna över hur världen ser ut så är det härligt att kunna se hur livet faktiskt svänger i såväl stort som smått. Inte alltid lätt, jag vet, men en ambition värd att omfamna.

Något som just nu gör mig upprymd av lycka är att se min dotter Alicia dansa. Hur det spritter i kroppen på henne. Och hur nya danssteg uppfinns i realtid. Helt naturligt. Ingen hämmande känsla av självkritik eller osäkerhet. Bara ren, spontan glädje.

Jag avslutar med en ljuvlig samba. ‘Não tenho lágrimas’ med Ivete Sangalo och Juan Luis Guerra. Du får gärna ställa dig upp och ge dig hän. 😉