Jag pratar ofta om hur fantastiskt det är att man med hjälp av helt vanliga krukväxter kan förbättra inomhusluften i hemmet eller på kontoret.

Gröna växter kan skapa en god luftfuktighet och de kan absorbera koldioxid för att addera syre till luften. Dessutom har många växter den fantastiska förmågan att absorbera giftiga kemikalier som finns i inneluften. Hemmet drabbas av oönskade kemikalier dels på grund av kontaminerad luft utomhus, dels till följd av att byggmaterial, elektronik, möbler och andra föremål läcker kemikalier.

Det var amerikanska NASA som först gjorde upptäckten att vanliga krukväxter har luftrenande, giftabsorberande egenskaper. Det finns mycket data på detta så det är ingalunda blott lösa spekulationer kring att växter kan absorbera kemikalier såsom formaldehyd, bensen och toluen ur luften. Det är bara ytterligare ett exempel på naturens smartness.

Ett riktigt intressant case från verkligheten har beskrivits i ett mycket inspirerande TED Talk som jag länkar till ovan. Ta en paus på 4 minuter och låt dig inspireras.

Kamal Meattle från Indien blev för många år sedan allergisk mot den kraftigt förorenade luften i New Delhi, vilket resulterade i att hans lungkapacitet gick ner till 70%.

Han bestämde sig då för att testa om han kunde skapa en mer hälsosam luft i den kontorsbyggnad där han verkade. Resultatet är häpnadsväckande. Med hjälp av tre olika vanliga krukväxter med syregivande och luftrenande egenskaper – arekapalm/guldpalm, svärmorstunga och gullranka – lyckades man skapa en osannolikt ren luft.

luftrenande växter giftrenande krukväxter gröna arekapalm guldpalm gullranka svärmorstunga giftfri luft

Anledningen till att svärsmorstungan även kallas sovrumsväxten är att den har som specialitet att ta upp koldioxid och tillföra syre nattetid.

Kamal Meattle upptäckte också att man kunde minska på tillförseln av kontaminerad luft utifrån men ändå få till en toppenkvalitet på inneluften som var hälsosam och som ökade produktiviteten på arbetsplatsen.

Experimentet med luftrenande växter blev till och med så lyckat att byggnaden ansågs vara en av de mest hälsosamma i New Delhi.

Värt att notera är att man använde väldigt många stora krukväxter per anställd i byggnaden och bladen torkades av dagligen för att få maximal effekt på luftreningen.

Om du väljer att skaffa luftrenande växter till ditt hem så kommer du få svårt att uppnå den effekt som sågs i Indien eftersom det blir orealistiskt att använda den mängd som man gjorde i kontorsbyggnaden i Indien. Men personligen tror jag på värdet av att varje enskild grön växt som adderas till hemmet ju ändå har en viss positiv effekt på inomhusmiljön. Och det räcker gott att duscha av växterna någon gång i veckan för att avlägsna damm från bladen vilket hjälper dem i sin luftrening .

Förutom att grönskan hemma kan absorbera oönskade ämnen så blir luften dessutom mer behaglig genom tillförsel av fukt och syre. Och inte att förringa — ett hem med grönska är i mina ögon ljuvligt vackert och hemtrevligt.