grön frisör ekofrisör eko ekologisk omtanke omtänksam

För ett tag sedan var jag och klippte mig hos Green Heads i Birkastan, Stockholm — en certifierad Grön Salong (en certifiering som drivs av en ideell dansk organisation), som i sina behandlingar utesluter de mest problematiska ämnena som finns i frisörbranschen. Och som endast har ekologiska och miljömärkta hårvårdsprodukter. Jag har bland annat provat deras schampon och deodoranter från svenska Bruns och hårvax från österrikiska Less is More.

Jag möttes av en ljus miljö med svag, behaglig doft och avsaknad av hög musik. En harmonisk miljö som genomsyrades av omtanke. Jag hade innan besöket läst på webbsidan att Green Heads menar allvar med sitt hållbarhetstänk och att det lett till att varje del av verksamheten är genomtänkt (se lista här). Det är tråkigt när medvetenheten blir en del av en marknadsföringsstrategi snarare än ett naturligt förhållningssätt.

Jag är väldigt inspirerad av framväxten av gröna salonger i alltfler städer och genom att besöka en så visar man inte bara omtanke gentemot sig själv och miljön utan det innebär också ett medvetet val att bry sig om frisörernas arbetsmiljö. På många konventionella salonger handskas frisörerna fortfarande med allehanda starka produkter som kan påverka deras hälsa negativt. Allergier och olika hudreaktioner är vanligt förekommande och exponeringen för oönskade ämnen via beröring och inandning är sannolikt en av orsakerna till att många frisörer till slut väljer att lämna yrket efter i genomsnitt ca 8-9 år för att söka sig till något annat. Enligt Green Heads webbsida, drabbas så många som ca 70% av frisörer av astma eller allergi!

Jag klipptes av grundaren Maria Hellström som berättade om Green Heads inriktning. Det finns mer nischade naturfrisörer men Maria valde ett brett, medvetet erbjudande för att kunna genomföra alla typer av behandlingar.

Det innebär att man både använder rakt igenom naturliga produkter såsom växtfärger, men även exempelvis en mildare form av hårblekning som inte är naturlig men som däremot är fri från oönskade ämnen såsom ammoniak, amoniumpersulfat och parfym.

Det känns som en toppen ingång att man kan vända sig till Green Heads för alla typer av hårbehandlingar och att man tillgodoser såväl den ’avancerade’ eko-konsumentens behov som att man stegvis kan introducera nybörjaren till ekologisk hårvård.

Vad gäller hårfärgning så kan man välja mellan dels växtfärger, dels syntetiska färger vilka är godkända av Grön Salong. Dessa är fria från hälso- och miljöfarliga kemikalier och innehåller inte toluendiaminer (PDT), fenylendiaminer (PPD), resorcinol, parabener eller ammoniak som många konventionella salongsfärger gör.

Jag nämnde tidigare doften när jag kom in i salongen. Luften kändes ren och fräsch till skillnad från en del tidigare besök på andra salonger. Green Heads är en s.k. Clean Air-salong, vilket innebär att du inte riskerar att utsätta dig för parfymerad doft och färgångor om du är känslig för sådant. Det finns många som har stora problem med att vistas i en vanlig frisörsalong på grund av detta.

Fördelarna med en grön salong är många med utgångspunkt i empati och omtanke gentemot kunden, frisören och miljön. Det finns åtskilliga sätt för en medveten konsument att engagera sig och valet av en grön frisör gör skillnad.

Jag vill uppmuntra er läsare att inför den stundande julklippningen testa Green Heads i Birkastan (Rörstandsgatan 46, tel 08-40807022) eller en annan Grön Salong i just din hemstad för en omtänksam frisörupplevelse.

I samarbete med Green Heads