solenergi framtiden solpaneler transparenta fönster

Som förälder blir man verkligen drillad i att leva i nuet — den intensiva närvaron i nuet som ett litet barn uppvisar är rörande vackert. Jag säger ofta till mig själv att jag verkligen måste ta tillvara på så mycket av denna tid som möjligt. Min dotter är nu 3,5 år och jag älskar att vara en del av nuet med henne (viss försköning med tanke på det intensifierande trotset… :-)). Det är så mycket som händer och hon hittar hela tiden nya sätt att tolka och använda språket på. Vilka kreativa ordtrollare dessa småttingar kan vara. Jag blir ibland mållös av hennes verbala tankebanor och då är jag en person som plöjer tidningen Språk.

Nuet är så vackert när man umgås med ett barn.

Men jag tänker som förälder också ofta på framtiden. Hur ska saker utvecklas framåt? Hur ska allt gå ihop? Ett område omgärdat av ovisshet är energiförsörjningen. Det är en minst sagt komplex fråga. Mycket händer på området, men andelen hållbara, förnybara energikällor är fortfarande nedslående låg. Däremot kommer det löpande många nydanande innovationer, i synnerhet fastnar jag för nya idéer inom solenergi som har en oerhörd potential.

Vi vet att energin från solen finns där och att den skulle kunna försörja jordens totala energibehov många gånger om, men vi behöver fler sätt att ta tillvara på energin och konvertera den till elektricitet.

Kolla det här videoklippet som beskriver potentialen med världens mest transparenta solpaneler. Otroligt, eller hur?