Det norska Forbrukerrådet/Konsumentrådet släppte nyligen 2015 års test av solkrämer. Jag skrev ett inlägg om 2014 års test här.

Likt förra året så har man kartlagt innehållet hos en rad solkrämer inom tre områden:

  1. Hormonstörande ämnen
  2. Allergiframkallande parfymämnen
  3. Ämnen i nanoform (nanopartiklar)

Jag är kritisk till att man i år har valt att inte ta med någon produkt med utpräglat naturligt innehåll.

Förra året fanns de 100% naturliga respektive ekologiskt certifierade solkrämerna från Eco Cosmetics med, men av någon anledning finns dessa inte med i årest test. 2014 fick Eco Cosmetics Baby & Kids med SPF 50+ grönt ljus inom samtliga tre testade områden:

Eco Cosmetics ekologisk naturlig solkräm

Jag skulle inte rekommendera någon av de solkrämer som ingår i 2015 års test. Detta eftersom jag tycker att man ska prioritera en produkt med så högt naturligt innehåll som möjligt samt att en solkräm bör använda sig av fysikaliska filter istället för kemiska.

Men om du ändå skulle vilja välja någon av de produkter som har testats så prioritera att du tar en variant som har fått godkänt inom alla tre områden, dvs hormonstörande ämnen, allergiframkallande ämnen samt nanopartiklar.

En viktig insikt från testet är att vi absolut måste bojkotta märket Nivea från Beiersdorf. Det är för mig obegripligt och oacceptabelt att en solkräm avsedd för barn år 2015 kan få underkänt inom samtliga tre testade områden.

Test av sokrämer - Köp inte Nivea solkräm tiill dina barn

Undvik inte enbart Nivea Sun Kids Sun Spray och Nivea Sun Kids Swim & Play utan undvik alla produkter från Nivea. Använd din konsumentmakt och avstå från att slentrianmässigt lägga en Nivea-produkt i din inköpskorg.

Hur ska utbudet annars bli bättre och säkrare i framtiden? Vi kan inte enbart förlita oss på myndigheters regler respektive marknadens självreglering utan vi konsumenter har makten att få till stånd en snabbare omställning.