Formaldehyd hudvård kosmetika kemikalier förbud EU

Jag är en flitig läsare av det tyska magasinet ÖKO-TEST – en riktig bibel när det gäller allehanda produkttester som inkluderar analyser av kemikalieinnehållet. Tänk tidningen Råd & Rön på steroider.

Redan 1985 kritiserade ÖKO-TEST för första gången användningen av det då misstänkt cancerframkallande ämnet formaldehyd i hudvårdsprodukter. Då var det inte bara tillverkarna av hudkrämer utan även forskare och hudläkare som kallade ÖKO-TEST:s team för dårar.

Men det här är bara ett av en mycket lång rad exempel på att man borde agera lite mer ödmjukt och inte vara så nedlåtande gentemot parter som har en ståndpunkt som går emot strömmen. Gång efter annan så har kritiska röster haft rätt och alltför ofta har samhället väntat många år med att göra något just för att den nya ståndpunkten inte kommit till sin rätt på grund av att olika kommersiella intressen har tystat ned den.

Vad har då hänt med formaldehyd i kosmetiska produkter?

Jo, mer än 30 år senare, har EU nu bestämt sig för att kategorisera formaldehyd som en hälsofarlig kemikalie, sannolikt cancerframkallande för människor. Man har sedan tidigare konstaterat att formaldehyd kan vara allergiframkallande.

Sedan den 1 januari 2016 är formaldehyd förbjuden i kosmetika inom EU. De arroganta forskarna och hudläkarna från 80-talet hade alltså fel och det behövde ta så här många år innan vi slapp applicera formaldehyd på vår hud.

Däremot skriver ÖKO-TEST besviket att restriktionen inte omfattar ämnen som riskerar att kunna frigöra formaldehyd – den typen av ämnen hittar ÖKO-TEST regelbundet i kosmetika.

Det är naturligtvis mycket bra att EU:s regelverk kontinuerligt skärps för att öka konsumentskyddet, men vad gäller kosmetiska produkter så rekommenderar jag varmt att man söker sig till miljömärkta hudvårdsprodukter med ett så naturligt innehåll som möjligt.

Det finns en rad varumärken i framkant som på riktigt hyllar naturens intelligens (på ett kunskapsdrivet och ansvarsfullt sätt med tanke på att även naturligt förekommande ämnen kan vara giftiga för oss människor) och som kan anses vara säkrare ur ett hälsoperspektiv än de produkter som enbart agerar i enlighet med EU:s kemikalielagstiftning.

Bild: Iwan Gabovitch