Det finns många fantastiska material som kan användas som ersättare till den problematiska plasten. Här är ett urval av 5 användbara saker i rostfritt stål som kan hjälpa dig på traven i ditt plastbantande.

Vattenflaska i rostfritt stål

giftfri vattenflaska gymflaska rostfritt stål plastbanta

Min favoritflaska som jag bär med mig överallt är Klean Kanteen Reflect i borstat rostfritt stål — av typen 18/8 som är livsmedelsgodkänd och varken tar åt sig eller ger ifrån sig smaker. Och ingen problematik med sådant som förknippas med plaster; såsom BPA, BPS etc. Den är lätt och tålig och klarar stötar bättre än en vattenflaska i glas. Själva flaskan är gjord i 100% rostfritt stål, och skruvkorken innehåller även silikon för att hålla tätt samt vacker bambu på toppen. Jag har storleken 800 ml, men den finns även i 532 ml.

 

Mugg i rostfritt stål

Giftfria muggar rostfritt stål plastbanta giftfri förskola

Jag är också väldigt förtjust i Klean Kanteen:s muggar i borstat rostfritt stål. Lätta och okrossbara kan de användas till kall dryck, som tandborstmugg, vid picknicks och andra utflykter etc. Den mindre varianten är på 295 ml och den större på 473 ml.

Inom ramen för förskolornas arbete med att förverkliga en giftfri förskola, så borde barnens plastmuggar till utflykter etc bytas ut mot dessa. Inköpskostnaden är högre men muggar i rostfritt stål håller väldigt, väldigt länge och inga oönskade ämnen riskerar att läcka ut i barnens dryck som kan vara fallet med plastmuggar.

 

Hink i rostfritt stål

Giftfri hink rostfritt stål plastbanta trädgårdshink bärhink

Hinkar kan man ha användning av i hemmet, trädgården, skogen etc och det var inte helt lätt att hitta några som inte är gjorda av plast. Men på Granngården hittade jag det till slut. De har väldigt fina hinkar i rostfritt stål i följande storlekar: 5,7 liter, 7 liter12,3 liter (med litergradering) och 15 liter.

 

Måttsatser till köket i rostfritt stål

Giftfritt kök giftfria måttsatser rostfritt stål plastbanta

I köket känns det extra angeläget att fasa ut plasten till förmån för andra härliga material såsom rostfritt stål, gjutjärn, trä, bambu, glas, porslin, marmor, kork etc. Ett exempel är olika måttsatser i rostfritt stål. Det blir en helt annan känsla när man jobbar med rejäla, tidlösa material som inte riskerar att läcka oönskade ämnen i maten. Hos Bagaren & Kocken hittar du alla typer av måttsatser.

 

Matlåda i rostfritt stål

Giftfri matlåda rostfritt stål plastbanta plastfri picknick skogsutflykt

Det finns ingen anledning att förvara mat i plastburkar när det finns så många giftfria alternativ i rostfritt stål och glas. Jag föredrar rostfritt stål då det är lättare och tåligare för stötar. Jag gillar bland annat LunchBots som har utmärkta matlådor att förvara i kyl och frys, ta med till jobbet, till picknicks och andra utflykter. Just denna varianten fungerar bäst till mat som inte är flytande eftersom den inte sluter helt tätt.