sockerfilmen dokumentär socker processad mat vilseledande

That Sugar Film, eller Sockerfilmen på svenska, är en dokumentär som följer Damon Gameau:s experiment att gå från hälsosam mat till att äta mat som upplevs vara nyttig — mat som i själva verket är full av socker. Filmen dokumenterar effekterna av en diet med mycket socker på en hälsosam kropp.

Man inser vad lätt det är att bli vilseledd av dels marknadsföring från livsmedelsbranschen, dels sina egna föreställningar kring vad som är nyttigt och onyttigt.

Det finns ett stort behov av att folkbilda inom socker — dess källor och hälsoeffekter — och That Sugar Film är ett viktigt bidrag till det. Filmen är både informativ och underhållande, och du kommer sannolikt att vilja göra ändringar i ditt eget liv efter att ha sett den.

Du kan se dokumentären gratis via Dox på SVT Play.

För fler handfasta tips om hur du kan reducera konsumtionen av socker, rekommenderar jag dig att läsa boken 50 genvägar till ett sockerfritt liv av Fredrik Paulún.

Socker är den största boven när det gäller hälsa, vikt och livskvalitet. Boken ger bland annat tips om mat som tar bort sockerberoendet/sötsuget och som ger dig bättre blodsockerbalans.