dammsugare

Damm har alltid varit något oönskat för att våra hem ska kännas rena och fräscha. Och damm har kopplats mycket till allergier. Men i och med vår relativt nyvunna kunskap om gifter i hemmet så har dammet fått en ännu viktigare innebörd.

Det står klart att de giftiga kemikalier som utsöndras i luften från allehanda plastprodukter, möbler, elektronik, sladdar etc sätter sig i dammet. Och när vi andas in dammpartiklar så får vi i oss dessa gifter. I synnerhet bebisar och små barn är extra utsatta eftersom de kryper och/eller befinner sig närmare golvet än vuxna.

Det är såklart angeläget att fasa ut produkter i hemmet som utsöndrar giftiga kemikalier, men eftersom det är utmanande att i praktiken gå tillräckligt långt med denna utfasning så blir städningen en av de viktigaste aktiviteterna för att minimera gifter i hemmet. Även om du plastbantar och gör alltfler medvetna och kemikaliesmarta konsumtionsval, så kommer du sannolikt att åtminstone i dagsläget vilja ha kvar möbler som inte rakt igenom är gjorda av naturmaterial, elektronik som är impregnerade med flamskyddsmedel etc.

Beroende på hur snabbt ditt hem blir dammigt, så rekommenderar jag att du dammsuger respektive våttorkar golven minst en men helst två gånger i veckan samt dammar av övriga ytor i samband med det. Däremellan kan det vara bra att sopa lite efter behov. Jag ska medge att jag själv inte alltid lever upp till detta, men märker att det i vårt lilla hem inte räcker med att dammsuga och våttorka grundligt en gång i veckan.

Använd med fördel ett ekologiskt och hälsosamt rengöringsmedel. Just nu använder vi Sonett Allrent, men det finns en uppsjö av bra alternativ. Och skaffa gärna en Svanen-märkt städmopp.

Ett annat tips är att vädra regelbundet. Ha gärna då korsdrag/tvärdrag genom att öppna flera fönster och/eller dörrar samtidigt så att luften strömmar genom bostaden och effektivt för in ny, fräsch luft.

Stressa inte över den angelägna jakten på det giftiga dammet utan se det som att du kommer att bli upplyft av en skönare och fräschare hemmiljö. 🙂

Foto: twicepix