gatukritor kritor giftfri giftfria ökoNORM naturliga krita kalk

Nu när det härliga vårvädret är här så öppnar asfalten upp sig som en stor canvas för barnens kreativitet. Möjligheterna är oändliga. Träna på att skriva, rita en hopphage eller skapa en egen värld att leka i. Gatukritor fungerar också bra för att måla på stenar.

Den tyska tidskriften Öko-Test — motsvarigheten till Råd&Rön i Sverige (rekommenderar starkt alla att prenumerera på Råd&Rön så att vi gemensamt ännu bättre kan utöva vår konsumentmakt) — har genomfört ett test av gatukritor.

Utav totalt 16 testade set med kritor fann man cancerframkallande färgämnen i inte mindre än 10 av dem. Endast 6 produkter fick betyget ‘mycket bra’ och innehöll inga oönskade ämnen.

Här har vi ett exempel på att lagstiftningen ligger efter och att det är önskvärt att välja de varumärken som gör mer än vad lagen säger. Den europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, har sedan 2012 klassat den aromatiska aminen 2,4-Toluylendiamin som cancerframkallande. Men trots det regleras inte denna amin av Leksaksdirektivet som gatukritor faller under.

Öko-Test:s uppfattning är att cancerframkallande aromatiska aminer inte hör hemma i en barnprodukt som dessutom innebär utdragen hudkontakt.

Samtliga 10 underkända produkter innehöll 2,4-Toluylendiamin. I några fall hittade man också det cancerframkallande ämnet 3,3-Diklorbenzidin respektive det misstänkt cancerframkallande ämnet anilin (som bl.a. har hittats i köksredskap i plast).

Ett av de märken som inte fick några anmärkningar alls och som jag varmt rekommenderar är tyska ökoNORM. Deras gatukritor är CE-märkta och har dessutom tillverkats i Tyskland. Förutom betyget ‘mycket bra’ från Öko-Test så har produkten fått en utmärkelse av tyska ‘Spiel gut’. De så gott som dammfria kritornas innehåll består av en mix av naturlig krita, kalk, gips och färgpigment.

Du hittar ökoNORM:s kritor hos olika ekobutiker i Sverige; bl.a. GoodforKids.

Eftersom testet gjordes för den tyska marknaden så känner jag inte igen något av de andra fem märkena som fick godkänt, men om du är nyfiken så heter tillverkarna av dessa produkter: Binney & Smith, Lyra, SES, Allround General Merchandise Europa samt Stylex.

ökoNORM upplever jag vara det mest tillförlitliga märket inom den här kategorin produkter. Och det är en fördel att något är tillverkat inom EU när det gäller kemikaliebiten.

Låt barnens kreativitet flöda och glöm inte att ta foton eftersom målningarna försvinner med regnet. Genom att välja en produkt med bra innehåll så behöver du för övrigt inte ha något dåligt samvete när färgerna rinner bort — innehållet är ofarligt för naturen.