Biobu by Ekobo bambuprodukter innehåller plast melamin

Uppdaterat 18/5 — har bland annat lagt till brev från grundarna av Biobu by Ekobo med ingående beskrivning av produkternas innehåll

Det är mycket upprörande när företag vilseleder konsumenter. Tyvärr har ett flertal eko-märken som säljer muggar, skålar, tallrikar etc i bambufiber och/eller majsstärkelse varit oärliga om produkternas innehåll. De har marknadsförts som 100% naturliga och ekobutikerna i Sverige har samstämmigt beskrivit dem som giftfria och fria från plast. Men i realiteten innehåller testade produkter plast!

I ett test från februari 2016 i den tyska konsumenttidskriften Öko-Test avslöjades det att ett antal ekoprodukter i naturmaterial fått underkänt på grund av att de inte kunde leva upp till det de påstår på sina förpackningar.

Öko-Test berättar dessutom att ett testinstitut i Stuttgart redan i slutet av 2014 undersökte 13 bambuprodukter, vilka marknadsfördes som ekoprodukter i 100% naturmaterial. Då fann man att de innehöll melamin / polylaktat.

Vidare fann ett institut i tyska Niedersachsen under 2015 också att eko-märken felaktigt marknadsfört produkter som helt naturliga och biologiskt nedbrytningsbara när de i själva verket innehöll melamin.

Och nu i februari 2016 var det då dags för Öko-Test själv att genomföra ett test och göra en liknande upptäckt. Samtliga bambuprodukter som ingick i testet fick underkänt eftersom företagen agerat vilseledande avseende produkternas innehåll. Det är oklart om konsumentvarumärkena själva kände till detta eller om de har blivit lurade av de kinesiska tillverkarna.

Följande varumärken med produkter i bambufiber och/eller majsstärkelse ingick i testet (samtliga tillverkade i Kina):

 • Bämboo Kids Set Monkey (Zauberware Technologies) — innehåller icke-deklarerat melamin
 • Biobu by Ekobo (Ekobo) — innehåller icke-deklarerat melamin (markerar detta i rött eftersom jag tror att det är det enda av dessa märken som säljes i Sverige(?))
 • Frozen, 3 Piece Bamboo Fiber Dinner Set (Trudeau) — innehåller icke-deklarerat melamin
 • Hungry Flamingo Set (Zuperzozial) — innehåller icke-deklarerat melamin
 • Kinder-Set Serie 2 (8 Pandas) — innehåller icke-deklarerad formaldehyd

Öko-Test understryker att de testade produkterna* inte överskrider gränsvärden för utsöndring av melamin och formaldehyd satta av EU och att de därför inte anses vara hälsoskadliga.

* Med undantag för produkterna från 8 Pandas som vid exponering för en 70 grader varm vätska läckte misstänkt cancerframkallande formaldehyd över EU:s satta gränsvärde på 15 mg per kg. Trots denna realitet så kunde man läsa följande på deras förpackningar: “8 Pandas designprodukter är ekologiska och biologiskt nedbrytbara, till 100% tillverkade av naturmaterial”.

Sedan Öko-Test publicerade sin studie så antar jag att saker har förändrats. Jag kan nu exempelvis notera att Ekobo börjat kommunicera att produkterna innehåller melamin. Man skriver bland annat: “To extend the life of our products, we’ve combined biodegradable bamboo fibre, a highly renewable natural resource, with a 100% food-grade melamine binder”.

I samma test ger Öko-Test godkänt till ett antal varumärken som säljer plastmuggar och plasttallrikar helt i melamin respektive polypropylen. För Öko-Test handlar underkännandet alltså inte om själva förekomsten av melamin – eftersom det finns av EU strikt satta gränsvärden kring hur mycket melamin som får läcka. Snarare handlar det om att eko-märkena inte är ärliga kring produkternas innehåll, vilket vilseleder konsumenterna.

Öko-Test ger dock råd kring hur man bör hantera melamin eftersom det vid hög värme är påvisat att melamin kan läcka ut i mat och dryck (se mer om det längre ned i det här inlägget).

Men det är mycket allvarligt eftersom konsumenter som velat köpa produkter utan plast i har blivit vilseledda. Öko-Test lyfter fram olika citat från konsumenter som recenserat produkterna på köpsajter vilket illustrerar hur det för dessa konsumenter har varit fundamentalt viktigt att köpa trygga, miljövänliga produkter.

Jag är själv mycket förbannad eftersom vi, när min dotter var riktigt liten, bitvis använde muggar och tallrikar i bambufiber samt även några skedar i majsstärkelse som då var någon form av bioplast.

 

Vad är då melaminplast och vilka risker föreligger?

Wikipedia skriver följande:

“Melaminplast tillverkas genom en kemisk reaktion mellan melamin och formaldehyd, och är en hård och mycket tålig härdplast som används till exempel till plasttallrikar, plastkoppar, plastskålar och i laminat till bordsytor, köksluckor och bänkskivor.”

“Melamin kan orsaka irritation av hud och slemhinnor och är skadligt att förtära. Melaminplast kan innehålla höga halter av formaldehyd. Formaldehyd är cancerframkallade och kan ge allergier.”

Jag har läst om att melamin blev väldigt uppmärksammat i samband med en skandal i Kina 2008. Mjölkpulver innehållande melamin i välling kopplades till flera dödsfall bland barn och tusentals sjukdomsfall av njursten och annan njursjukdom. Men då handlade det om större kvantiteter av melamin, inte det som kan läcka från en plast- eller bambutallrik vid uppvärmning.

Tänk på att det finns en mängd plasttallrikar och muggar till barn från etablerade märken i melamin. Det betyder inte att det är bra för oss som vill minimera risker med oönskade ämnen som kan läcka ut i maten, men jag vill med det ge perspektiv på att detta inte är något som anses vara skadligt av myndigheter.

Sajten Sund skriver om en studie från Taiwan där man funnit att plasttallrikar i melamin läckte ut melamin i maten:

“I studien delade man in testpersonerna i två grupper – en som åt varm nudelsoppa från melaminskålar och en som åt varm nudelsoppa från keramiska skålar.

Forskarna tog urinprov innan måltiden och varannan timme under 12 timmar efter måltiden. Efter tre veckor åt de samma typ av soppa igen men denna gång ur den andra typen av skål och nya urinprov togs.

Melaninnivåerna i urinen var förhöjda under 12 timmar efter att de ätit soppan ur melaninporslin. De hade halter på 8,35 mikrogram jämfört med cirka 1,3 mikrogram för de som åt ur keramiska skålar.

Enligt forskarna har tidigare studier påvisat en ökad risk för njursten hos såväl vuxna som barn vid intag av melamin. I studier på djur har man funnit en ökad risk för njursten, njurskada och cancer.

Hur kan du minimera risken med melaminplast?

Öko-Test ger följande råd när det gäller användning av muggar och tallrikar som innehåller melaminplast — både de som är helt i plast och bambuprodukterna som innehåller melamin:

 • Koka aldrig något i dem och sätt dem aldrig i mikrovågsugnen
 • Vid uppvärmning, tänk på att från 70 grader kan hälsofarliga mängder av melamin och formaldehyd läcka ut i mat och dryck. Istället för att hålla reda på temperaturnivån så rekommenderar jag då att helt undvika varm mat eller dryck till dessa produkter.
 • Eko-produkterna är i själva verket inte fullt nedbrytningsbara och kan inte heller återvinnas — så de hör hemma i sophinken (eller brännbart på ÅVC).
 • I artikeln på sajten Sund menar man även att sura livsmedel kan göra så att melamin läcker ut i maten eller drycken. “Exempel på sura livsmedel är juice, frukt, socker, kaffe, läsk och saft. Det gör att man bör undvika att använda muggar av melamin till annat än vatten.”  Öko-Test nämner enbart värmen som riskfaktor och inte sura livsmedel, och jag kan inte verifiera huruvida detta stämmer eller ej.

 

Rekommendation framåt

Utifrån Öko-Tests testresultat är mitt råd att rata alla former av muggar, tallrikar, skålar etc i bambufiber eller majsstärkelse, vilka är avsedda för mat och dryck (massivt bambu i skärbrädor, stekspadar etc ser jag fortfarande som bra) . Alternativt så kan du välja att behålla produkterna men endast använda dem till kall mat och dryck. Notera dock brevet ifrån Ekobo längre ned i det här inlägget där grundarna beskriver att det krävs uppvärmning ända upp till 100 grader för att melaminet ska kunna läcka från deras produkter. Jag kan inte bedöma tillförlitligheten, men det låter såklart suveränt om så är fallet.

Jag rekommenderar att istället använda muggar, tallrikar och bestick i något av följande material: glas, porslin (från 1990-talet eller senare; med intakta ytor), massivt trä/bambu eller rostfritt stål.

Ni som har köpt exempelvis muggar och tallrikar från Biobu by Ekobo från butiker/webbshoppar som hävdat att dessa produkter är giftfria och fria från plast bör – om ni vill – be att få lämna tillbaka dessa. Säljaren har ansvaret i relationen med konsumenten. Sedan får säljaren i sin tur hantera reklamationen hos tillverkaren.

Så här beskrev exempelvis Lapland Eco Store Ekobo när produkterna såldes. OBS! Lapland Eco Store har naturligtvis inte haft någon intention att vilseleda utan har gått på den informationen som de fick ifrån tillverkaren Ekobo.

Ekobo Lapland Eco Store 2

Så här skrev Lapland Eco Store sedan i samband med att man valde att avlägsna Biobu by Ekobo helt från sitt sortiment (OBS! Nytt är att man reklamerar direkt hos Lapland Eco Store — se ytterligare info längre ner). Frågan är om innehållet har varit detsamma hela tiden eller om tillverkaren i något skede valde att addera melamin för att öka produkternas hållbarhet? Det är omöjligt att säga, men högst sannolikt så var det Öko-Test-studien som gjorde att Ekobo blev så illa tvungna att börja kommunicera öppet att produkterna innehåller melamin. Vilket går stick i stäv med återförsäljarnas budskap om “giftfritt” och tillverkarnas tidigare budskap. Jag själv mailade Ekobo 2015 med frågor kring innehållet, men fick aldrig något svar. Naturskyddsföreningen hade påpekat för mig att det måste vara något bindemedel som används men som inte deklareras — och de hade rätt.

Ekobo Lapland Eco Store

Senaste nytt från Lapland Eco Store är följande (det finns såklart ett antal butiker och webbshoppar som har sålt eller fortfarande säljer Biobu, men jag använder här en av de större eko-webbshopparna som ett exempel):

“Kära kunder,
Först och främst vill vi be om ursäkt för att ni fått vänta länge på svar angående melamin i Biobu by Ekobos produkter. Vi har själva väntat på svar, därför har återkopplingen dragit ut på tiden.
Här kan ni nu läsa ett brev på engelska från ägaren Bruno och även en översättning som är gjord av oss. Om du vill reklamera dina produkter från Ekobo behöver vi ordernummer och mejladressen som är kopplad till ordern samt vilka produkter det gäller. Vi vill förtydliga att den felaktiga informationen som vi fått tidigare kommer från vår leverantör (Ekobos agent i Sverige) och inte direkt från Ekobo i Frankrike.
Maila dina frågor till info@laplandecostore.se. Vi skulle uppskatta om ni kontaktar oss via mail i detta ärende eftersom Bruno kommer att svara på frågor om materialet och vi på Lapland Eco Store kommer att svara på övriga frågor. Vi kommer att svara så snart vi kan men vissa svar kan dröja något om vi behöver samla in mer information. Hoppas ni har överseende med detta.”

Här följer det brev som ägarna av företaget Ekobo skrev för att förklara innehållet i Biobu-produkterna lite mer ingående:

Ekobo Brev engelska

Ekobo Brev svenska

En annan webb-butik – Medveten Mini – beskriver för övrigt innehållet så här:

“Material:  bambufiber (60-85%),  majsstärkelse (5-10%),  melamin (2-3%), vattenbaserade färgpigment

BIOBU:s produkter är huvudsakligen tillverkade av bambufiber från överblivet material (60-85%) samt majsstärkelse (5-10%). Innehåller även en mindre mängd polyactic A5 harts, dvs melamin (2-3%) samt vatten, torra vattenbaserade färgpigment (inte ekologiska men livsmedelssäkra). Dessa ingredienser termo-pressas under högt tryck och poleras därefter för att få den blanka fina ytan. Produkterna har ingen coating och är inte målade. För att få fram de härliga färgerna används torra, naturliga färgpigment och därför kan pigmentförändringar, färgskiftningar och färgprickar förekomma. Kanter är slipade för hand och inte alltid helt jämna. Detta är inget som påverkar funktionen. Uttrycket i denna produkt är således levande och organiskt vilket är unikt och charmigt.”

Tillbaka till brevet ifrån Ekobo-grundarna, så låter det ju bra att melaminet enligt dem ska vara hårt bundet även vid högre temperaturer. Riktmärket enligt Öko-Test är som sagt att undvika över 70 grader i melamin, men i detta fall menar de alltså att det krävs över 100 grader för att melaminet ska kunna läcka från produkten. Jag kan inte bedöma tillförlitligheten, men det låter såklart väldigt bra om så är fallet.

Jag vill personligen undvika plast – inklusive bioplast som i detta fall – i samband med mat och dryck eftersom det finns bättre material, men bli inte orolig över att ha använt dessa produkter. Jag har använt dem till min dotter också (i tron om att det inte handlade om bioplast), men tänker inte mer på det nu. Jag tänker framåt och numera använder vi endast glas, porslin, rostfritt etc.

Om du skulle vilja behålla produkterna istället för att reklamera dem, så kan man ju använda dem primärt till kall dryck och mat. Men i brevet beskriver man som sagt att temperaturen måste vara mycket hög för att läckage ska ske. Kanske är det så då att de rena melamintallrikarna lättare läcker redan vid 70 grader, men att Biobu som endast innehåller några procent melamin håller det starkare bundet vid temperaturer under 100 grader? Jag vet inte hur det ligger till, men föredrar själv att avlägsna osäkerhet genom att välja ett material utan möjlig problematik, exempelvis rostfritt stål.

Huvudpoängen med mitt blogginlägg är vikten av att inte behöva vilseledas som konsument (det var också det som Öko-Test primärt reagerade på), inte att produkterna i sig är jättedåliga. Och även om jag är mycket kritisk till att det ska krävas ett oberoende test av Öko-Test för att företag ska bli mer ärliga, så känns det bra att ta del av den ingående informationen i brevet.

Det hade dock varit mycket mer omtänksamt av dessa småbarnsföräldrar att ha använt den här typen av transparent kommunikation på sin webbsida innan man gör det som del av någon form av krishantering. Och det hade varit mer professionellt att ha besvarat konsumenters mail kring dessa frågor — såsom mitt obesvarade mail förra året då jag följde upp Naturskyddsföreningens informella rekommendation att avstå produkter av bambufiber med okänt bindemedel.

En trist historia som så väl illustrerar att…

 1. Vi verkligen behöver oberoende tester och myndigheters granskningar för att få bort de dåliga och vilseledande alternativen på marknaden.
 2. Återförsäljare behöver dels vara väldigt noga vid utvärdering av nya leverantörer, dels vara mer försiktiga med användningen av begrepp såsom ‘giftfritt’.
 3. Det kan vara bäst att keep it simple. Om det finns etablerade bra alternativ såsom glas, porslin, rostfritt stål etc, så kan det vara bättre att hålla sig till dem istället för att testa nya, mindre kända materialblandningar.