Giftfri skötbädd bivax

Gästinlägg av Elin Sand

Länge har jag funderat på ett bra alternativ till de plastiga skötbäddarna som finns ute på marknaden och igår beslöt jag mig för att prova en impregneringsmetod jag läst om tidigare, nämligen att använda bivax. Jag sydde ett överdrag ungefär som en påse som jag ska lägga in en dyna av ull i, eller bara helt enkelt ta en handduk och vika ihop och stoppa in.

Hur jag impregnerade:
Jag använde en bivaxplatta som jag rullat ihop och värmt i handen en stund så att den skulle bli som en stor vaxkrita. Den sprack lite då och då, så jag tror att det vore enklare om man smälter ihop den helt och gjuter en krita/bit för att den ska bli mer solid.

Välj det tyg som du vill impregnera (tätvävd bomull) och se till att det är tvättat och torrt. Sedan tar du vaxbiten och gnuggar in så att du känner att ytan blir riktigt vaxad. När hela är vaxad så ska du stryka med strykjärn på baksidan eller värma med en hårtork/varmluftspistol (vaxet smälter redan vid 50-60 grader så det behövs inga höga temperaturer) så att vaxen smälter in i tygets fibrer. Jag fick upprepa denna procedur någon gång innan jag fick ett bra resultat.

Tänk på att vaxet är gult så tyget får en gulaktig ton.

Resultatet blev helt okej för mig. Det blir lättare att torka av och smuts fastnar inte lika lätt, men helt vattentätt är det inte. Vaxet skyddar dynan inuti och gör ytan till stor del avtorkningsbar. Du kan säkert lägga ett tjockare lager än jag gjorde för att det ska bli extra tätt.

Tack så mycket för tipset, Elin! Och lycka till ni som också väljer att göra er egen skötbädd! 🙂 Hör av er om ni har några andra spännande ‘gör det själv’-tips att dela med er av.