Jag blev berörd av det här videoklippet om hur mobilteknologin har utvecklats till ett alltmer vanligt förekommande hinder för att vara medvetet närvarande.

Det är redan något som jag ofta tänker på när jag är med min dotter. Vanligtvis sätter jag telefonen på flygläge och om jag vill ta foton så gör jag det snabbt och lägger sedan undan telefonen. Jag laddar inte upp på Facebook, Instagram eller liknande under tiden som jag är med henne utan det blir senare.

Det känns sorgligt att den intensiva känslan av att leva i nuet när man sitter med en grupp vänner på en middag grumlas av att man låter sig distraheras av allehanda mobil-feeder.

Det här citatet av Shane Hipps fångar situationen mycket väl:

“Mobile technology has a remarkable capacity to bring those far away much closer while at the same time making those near us more distant”

Hur reagerade du på filmen? I vilka situationer som återges var igenkänningsfaktorn som högst för din egen del?

Låt oss glömma telefonen lite oftare – eller åtminstone sätta den i flygläge – så att vi kan återupptäcka känslan av att samtala med din och andras fulla närvaro.

Och låt oss agera bra förebilder för våra barn. Som vi vet så är barn extremt receptiva och de lär sig framförallt av vårt agerande, inte av vad vi säger. Om de ser att det inte är viktigt att ge varandra sin fulla uppmärksamhet när man umgås så kommer barnen att se det som ett rimligt beteende och göra detsamma.