Luftvägsstopp livräddning sätta i halsen barn bebis

I helgen hände en liten incident med att vår dotter satte i halsen. Den här gången gick det bra och det som blockerade luftvägarna lossnade snabbt.

Men när man ställs inför en sådan här situation så uppstår stor stress och det gäller att kunskapen om hur man snabbt hjälper ett barn som har satt i halsen sitter i ryggraden.

Därför rekommenderar jag dig att du lite då och då tittar på videoklippet från Securitas Brand & Räddning tills kunskapen sitter som ett rinnande vatten. Testa även greppen på ditt barn så att kunskapen också sätter sig i händerna.

Örjan Ahl från Securitas går igenom tekniker som man ska använda sig av för att få bort ett hinder som har blockerat luftvägarna dels hos barn från 0-1 år, dels hos barn från 1 års ålder upp till puberteten.

Förutom att ha denna livsnödvändiga kunskap så är det också toppen att som förälder gå en kurs i barnsäkerhet och första hjälpen. Då får man förutom mer djupgående teoretisk kunskap även praktisk erfarenhet genom att träna olika tekniker på dockor.

Jag hoppas att förskolorna är bra på att hålla sin personal ajour vad gäller första hjälpen. Det var fruktansvärt tragiskt att ett 2-årigt barn i våras avled efter att ha satt en korvbit i halsen vid en förskola i Nacka, Stockholm.

Tydligen är korv bland det värsta man kan sätta i halsen och personalen försökte säkert sitt bästa, men det är en påminnelse om att kunskapen om hur man ska agera hela tiden måste hållas aktuell eftersom en högst tidspressad incident när som helst kan uppstå.

Har du gått någon kurs i barnsäkerhet och första hjälpen? Vilken gick du och är det någon som du kan rekommendera andra att gå på?