Som pappa till en liten flicka så tänker jag alltmer på hur jag kan hjälpa henne att utvecklas till en stark person. En person med en god dos självkänsla och självförtroende för att hon ska vara väl rustad under den så känsliga uppväxten. Men jag inser att jag inte kommer att klara av detta själv. Jag behöver er andras stöd.

Därför blev jag så berörd när jag såg den här filmen om de negativa effekterna av tjejsnack:

Alla i samhället har ett delansvar i att kommunicera på ett sätt som inte förminskar andra. På ett sätt som inte spär på ‘självförtroende-krisen’ hos flickor. Att prata om att någon ‘springer som en tjej’ eller ‘kastar som en tjej’ gör just det. Det påverkar direkt och indirekt en ung flickas självförtroende och självkänsla och de stereotypiserande orden ‘som en tjej’ kan få en mycket större negativ inverkan än vad man som individ kan överblicka.

Nästa gång som du är på väg att trycka ner någon – tjej eller kille – genom att yttra dessa ord, välj att istället avstå. Skippa tjejsnacket.