Balanzen29

Jag vill verkligen främja goda, progressiva initiativ som verkar för att ställa om olika delar av samhället från gängse, ohälsosamma beteenden till något som är mer sunt för både människa och miljö.

Ett sådant initiativ är Balanzenden första och enda ekologiska städfirman i Sverige, som använder städprodukter så naturliga och fria från kemikalier att de till och med är ätbara. Jag tycker speciellt mycket om den empatiska ansatsen att tänka på välbefinnandet för såväl Balanzens kunder som för deras personal.

Jag bad Lina Paciello, grundare av Balanzen, att berätta lite mer om sin affärsidé och fördelarna med ekologisk städning. Ordet är ditt, Lina.

—–

Städa bör man annars dör man.

Ja, alla vet väl att det är viktigt med städning och hygien. Man kanske inte dör direkt om man inte städar, men ännu intressantare är hur vi städar.

Vi har under de senaste decennierna bombarderats utav reklam för starka kemikalier för att ta kol på smuts och bakterier. Men faktum är att det här med att städa med just kemikalier är ganska nytt, för ca 50 år sedan använde vi andra metoder som inte alls hade negativa effekter på varken hälsa eller miljö.

För negativa effekter har de ju, dessa kemikalier; cancer, hormonrubbningar, astma, allergier, lungödem är bara de allra vanligaste. Man tror att man städar för att främja hälsan men resultatet kan bli det motsatta.

Det var det som hände mig och min familj. Jag driver städföretaget Balanzen och är noggrann med just städningen. Men en sommar precis efter en storstädning fick min son en astmaattack och det fick mig att börja se över alternativa rengöringsmetoder.

Jag föll hela tiden tillbaka på hur vi städade förr i tiden, med naturliga råvaror såsom citron, ättika, bikarbonat mm. Så jag började elaborera med dessa produkter men tyckte det var lite omständigt att hålla på att blanda och att de inte doftade ”rent” så som jag önskade.

När jag till slut kommit underfund med några recept som verkligen fungerade, doftade ljuvligt och jag märkte vilken stor skillnad det gjorde på framförallt mina barns hälsa, så började tankarna gå till Balanzens kunder. De var ju också värda de renaste produkterna och en sund hemmiljö utan kemikalier. Så började allting och idag erbjuder Balanzen enbart ekologisk städning. En annan positiv bieffekt är att våra städerskor mår så mycket bättre nu när de slipper utsättas för starka rengöringsmedel på daglig basis.

Det är just det som är ekologi – en cirkel där en aktion leder till en annan. Att vi använder ekologiska rengöringsmedel främjar hälsan hos de som bor/arbetar där men även städerskan som inte blir sjuk och kan arbeta fler år, vilket påverkar hennes ekonomi men även samhällets då hon istället för att bli sjukskriven och en ”belastning” istället kan bidra till samhället. Detta fortsätter även för hennes barn då barn till lokalvårdare ofta har nedsatt hälsa pga kemikalierna som framför allt mamman utsätts för.

Sedan har vi givetvis den minskade miljöpåverkan dessa produkter har och detta främjar självklart oss alla.

En sådan stor skillnad kan ett enkelt aktivt val göra som alltid när man väljer ekologiskt.

Våra produkter består bl.a. utav dessa ingredienser; ättika, bikarbonat, eteriska oljor, saponiner ifrån majs, kokos och tvättnötter, men även såpa baserad på olivolja.

Om du vill göra ett eget ekologisk allrengöringsmedel så följer ett recept nedan.

1 tom sprayflaska
1/3 ättika
2-3 tsk bikarbonat
2/3 destillerat vatten
Ca 10 droppar eterisk olja som är antibakteriell i sig själv så som citron, lavendel eller kanel mm.

Rena hälsningar Lina Paciello, VD för Balanzen – Ekologisk städning