barn bebis solskydd UV-skydd UV-strålning hudtyper UV-index

När jag var inne på Pickapooh:s webbsida i samband med mitt förra inlägg om solhattar så hittade jag intressant information om UV-strålning och barn.

Jag har tyvärr ingen källhänvisning till var Pickapooh hittade denna information, men eftersom de säljer produkter som följer en strikt UV-standard och de uppvisar ett genuint engagemang i frågan så antar jag att de har ganska bra kunskap om UV-strålning.

  • Barn utan solskydd exponeras mycket mer för UV-strålningen jämfört med vuxna
  • Barnets hud skadas mer vid solbränna jämfört med vuxna
  • Beroende på hudtyp och UV-strålningens intensitet, kan så lite som 5 till 40 minuter vara tillräckligt för att bränna huden
  • ‘Huden glömmer aldrig’ – UV-skador ackumuleras över en persons livstid och kan bidra till risken för hudcancer i framtiden
  • Människor exponeras för över 50% av dosen UV-strålning under en livstid redan innan de har fyllt 18 år — vilket talar för vikten av ett gott solskydd redan vid tidig ålder

Pickapooh har satt ihop en riktigt bra .pdf på engelska med dels ovan info, dels tips och råd om hur man ska tänka kring olika typer av solskydd och vad rekommendationen är för olika hudtyper. Väldigt matnyttig. Du kan ladda ner .pdf:n här.

Som med allt annat som kan vara en källa till oro, se det som att information och kunskap är viktigt. Men låt det inte hindra dig från att njuta av livet och tänk framåt. Själv försöker jag som förälder att göra så gott jag kan i olika situationer, men det blir inte sällan lite fel. Istället för att vara självkritisk så väljer jag att titta på helheten — genom att jag försöker att göra medvetna val så gör jag förhoppningsvis fler rätt än fel… 🙂

Även om försiktighet är viktig för små barn så njut av sommarens solstrålar genom en kombination av att inte vara med barnen alltför länge i solen när den är som starkast på dagen (rekommendationen är att vara extra försiktig kl 11-15), vistas en del i skuggan, använd täckande kläder och badkläder, i synnerhet till de allra minsta, samt var noga med att använda solkräm på de hudytor som exponeras direkt för UV-strålningen. Jag har skrivit några inlägg om solkräm som du hittar här.

Vilka är dina bästa tips för att både vara medveten om vikten av solskydd och njuta av de alldeles underbara sommardagarna? Några av mina ljuvligaste minnen med min dotter har varit just sommardagar i naturen och på stranden. Lämna en kommentar nedan.