När vi pratar om kemikalier och gifter så kan det ibland upplevas lite abstrakt. Då kan det vara värdefullt att påminna oss själva med hjälp av praktiska exempel om orimligheten med hur saker och ting fungerar.

I YouTube-klippet nedan illustrerar en bedårande gullig flicka skillnaden mellan en sötpotatis som besprutats med gifter och sådana som odlats ekologiskt eller biodynamiskt. Det är viktigt att förstå att det ofta inte är möjligt att skölja eller skala bort gifter utan de tränger långt in i frukten eller grönsaken ifråga.

Det finns listor över vilka frukter och grönsaker som anses bära på allra mest gifter. Det är bra att vara medveten om det, men jag väljer att handla all frukt och grönt ekologiskt så långt som är möjligt. Jag har exempelvis hittills inte hittat ekologisk mango och mangon är för viktig för mig att avstå. 🙂

Det är glädjande att alltfler mataffärer blir bättre på att erbjuda ett brett ekologiskt utbud av frukter och grönsaker. Men det finns fortfarande riktigt usla exempel. Ett är ICA Maxi i Enköping. Jag handlade där i lördags eftermiddag och kunde konstatera att det ekologiska utbudet var förvånansvärt smalt. Där det fanns ekologiska alternativ så var det antingen helt slut eller så fanns det några få exemplar kvar. För mig är det oklart om den lokala ICA-handlaren anser att kundefterfrågan på ekologiskt är för låg i Enköping eller om man har svårt att säkra tillförlitliga ekologiska leveranser på grund av den ökande efterfrågan totalt sett.

Ett effektivt sätt att få fler mataffärer att ställa om till ett större ekologiskt utbud är att fråga butikspersonalen efter sådant du saknar. Det räcker med ett färre antal förfrågningar för att det ska uppmärksammas av butikschefen.